sobota, 8 czerwca 2013

Ciasteczka grahamowe a'la mini pizze, bez jajka, bez tłuszczu

Ostatnio mama zauważyła, że dawno nie robiła mi ciasteczek na wytrawnie. Ostatnio też często zamiast kanapek przygotowuje tacie do pracy grahamowe naleśniki z różnymi farszami. Grahamowe ciasto naleśnikowe bez jajek i bez mleka, które opanowała do perfekcji, stało się dla niej inspiracją dla moich ciasteczek. No bo przecież nie tylko tata będzie się zajadał maminymi naleśnikami ;] A tak na marginesie, ostatnio kiedy mama przygotowała na obiad tacie naleśniki grahamowe z domowym musem jabłkowym z miodem i wiórkami kokosowymi - pochłonąłem pół naleśnika :) Był pyszny :)
Ale wracamy do moich ciasteczkowych mini naleśniczków a'la pizza :)

Potrzebujemy:

- pół pomidora
- 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
- 1 łyżeczka czarnuszki
- 1 łyżeczka oregano
- pół szklanki wody mineralnej gazowanej
- 5 łyżek mąki ekologicznej graham SYMBIO

Pomidora obieramy nożem ze skórki (potrzebujecie ostrego noża) i gnieciemy tłuczkiem. Dodajemy zioła, oraz wodę gazowaną i mąkę, dokładnie miksujemy mikserem. Ciasto odstawiamy na 15/20 min. Po tym czasie trzeba ciasto zamieszać, i łyżeczką lejemy porcje ciasta na suchą rozgrzaną patelnię niczym ciasto naleśnikowe. Suszymy z obu stron do zarumienia.









smacznego na spacerkach :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz