niedziela, 16 czerwca 2013

Ciasteczka dyniowe z daktylami, bez jajka, bez mąki, bez tłuszczu

Bardzo zdrowe ciasteczka  z daktylami regulującymi trawienie, pełnymi witamin oraz żelaza i magnezu, a także pestkami dyni - pełnymi witamin z grupy B, wapnia, żelaza, magnezu, oraz sporom zawartością błonnika - podobnie jak i daktyle. Takie ciasteczka to nie tylko niebo w gębie, ale też skarbnica składników odżywczych.

Potrzebujemy:

- 4 daktyle bio bezpestkowe i bezsiarkowe
- pół szklanki wody mineralne niegazowanej
- 6 łyżek pestek dyni
- 6 łyżek kaszki mannej

Daktyle zalewamy wodą mineralną, odstawiamy na 1h, po czym blendujemy blenderem razem z wodą z moczenia. Do tego dodajemy pestki dyni zmielone w młynku do kawy, oraz kaszkę manną, mieszamy i odstawiamy na pół godziny. Mieszamy znowu i łyżeczką maczaną w zimnej wodzie nabieramy porcje ciasta i kładziemy na suchą rozgrzaną patelnię. Suszymy z obu stron do zarumienienia.




smacznego na spacerkach :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz