sobota, 5 sierpnia 2017

Fasola mung po bretońsku

Warzywa strączkowe po bretońsku to jeden z moich ulubionych rodzajów obiadu. Bardzo często zajadam się jakimś rodzajem warzywa strączkowego w wersji po bretońsku. Jakiś czas temu, w takiej właśnie formie pałaszowałem fasolę mung :)


FASOLA MUNG PO BRETOŃSKU 


Składniki, które potrzebujemy na początku gotowania:

- 1 marchewka (obrana ze skórki, pokrojona w kostkę)

- 1 korzeń pietruszki (obrany ze skórki, pokrojony w kostkę)

- pół papryki czerwonej (wypestkowana, pokrojona w kostkę)

- pół papryki żółtej (wypestkowana, pokrojona w kostkę)

- 1 ząbek czosnku (obrany ze skórki, drobno posiekany)

- plaster imbiru (obrany ze skórki, drobno posiekany)

- 1 batat (obrany ze skórki, pokrojony w kostkę)

- kawałeczek dowolnej kapusty, np. młodej, czerwonej, białej, albo pekińskiej (drobno poszatkować)

- 1 puszka organicznych pomidorów w kawałkach Manfuso Bio

- ok. 200 ml zimnej wody

- pół łyżeczki organicznej kurkumy mielonej 

- szczypta organicznego cynamonu mielonego 

- 2 łyżeczki organicznego majeranku suszonego

- 2 łyżeczki organicznej bazylii suszonej

- 2 łyżeczki organicznego oregano suszonego 

- 1 organiczny listek laurowy (który wyławiamy i wyrzucamy pod koniec gotowania)


Wszystkie składniki wrzucamy do garnka, zagotowujemy, po czym dodajemy:


- 6 łyżek organicznej fasoli mung 


Wszystko gotujemy pod przykryciem na bardzo małym ogniu, co jakiś czas mieszając, przez ok. 70 minut. 






Kiedy danie wystygnie, przechowujemy go w lodówce. 
Przed podaniem, porcję fasoli mung po bretońsku podgrzewamy na małym ogniu i podajemy z 1 łyżeczką ulubionego organicznego oleju, lub organicznej oliwy z oliwek. 






SMACZNEGO 



Inne nasze pomysły na warzywa strączkowe po bretońsku poniżej:

- przepis na bób po bretońsku jest TU

TUTAJ znajdziecie przepis na bób koński po bretońsku 

- przepis na ciecierzycę po bretońsku znajdziecie TU - wersja 1, oraz TUTAJ - wersja 2

TU znajdziecie przepis na soję po bretońsku 

- przepis na fasolę adzuki po bretońsku znajdziecie TUTAJ

TU znajdziecie przepis na fasolę białą po bretońsku 

- przepis na fasolę czerwoną po bretońsku jest TU


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz