niedziela, 13 sierpnia 2017

Leczo z fasolką szparagową

Pyszny, lekki obiad idealny na upalny, letni dzień :)


LECZO Z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ 


Składniki:


- 1 zielona papryka (wypestkowana, pokrojona w większe kostki)

- 1 papryka żółta (wypestkowana, pokrojona w większe kostki)

- garść zielonej fasolki szparagowej (oczyszczonej z końcówek, pokrojonej na mniejsze kawałki)

- plaster imbiru (obrany ze skórki, drobno posiekany)

- pół dużej cukinii, lub 1 mała cukinia (pokrojona w kostkę)

- 1 kolba kukurydzy (ziarna odkroić nożem od kolby)

- 1 marchewka (obrana ze skórki, pokrojona w kostkę)

- ząbek czosnku (obrany ze skórki, drobno posiekany)

- 3 pomidory (pokrojone w większe kawałki)

- 2 łyżeczki organicznej bazylii suszonej 

- pół łyżeczki organicznej kurkumy mielonej 

- 2 organiczne liście laurowe (które pod koniec gotowania wyławiamy i wyrzucamy)


Wszystkie składniki wrzucamy do garnka, zalewamy zimną wodą (ok. pół filiżanki), zagotowujemy i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu ok. 20 minut, co jakiś czas mieszając. 








Wystudzone danie przechowujemy w lodówce.
Przed podaniem, porcję podgrzewamy na małym ogniu i podajemy z 1 łyżeczką organicznej oliwy z oliwek, lub 1 łyżeczką organicznego oleju, np. rzepakowego.






 SMACZNEGO 



Inne nasze przepisy na leczo poniżej:

TU znajdziecie przepis na leczo z czerwoną fasolą 

- przepis na "leczo na wypasie" znajdziecie TUTAJ





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz