Pyszny, lekki obiad idealny na upalny, letni dzień :)
LECZO Z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ
Składniki:
- 1 zielona papryka (wypestkowana, pokrojona w większe kostki)
- 1 papryka żółta (wypestkowana, pokrojona w większe kostki)
- garść zielonej fasolki szparagowej (oczyszczonej z końcówek, pokrojonej na mniejsze kawałki)
- plaster imbiru (obrany ze skórki, drobno posiekany)
- pół dużej cukinii, lub 1 mała cukinia (pokrojona w kostkę)
- 1 kolba kukurydzy (ziarna odkroić nożem od kolby)
- 1 marchewka (obrana ze skórki, pokrojona w kostkę)
- ząbek czosnku (obrany ze skórki, drobno posiekany)
- 3 pomidory (pokrojone w większe kawałki)
- 2 łyżeczki organicznej bazylii suszonej
- pół łyżeczki organicznej kurkumy mielonej
- 2 organiczne liście laurowe (które pod koniec gotowania wyławiamy i wyrzucamy)
Wszystkie składniki wrzucamy do garnka, zalewamy zimną wodą (ok. pół filiżanki), zagotowujemy i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu ok. 20 minut, co jakiś czas mieszając.
Wystudzone danie przechowujemy w lodówce.
Przed podaniem, porcję podgrzewamy na małym ogniu i podajemy z 1 łyżeczką organicznej oliwy z oliwek, lub 1 łyżeczką organicznego oleju, np. rzepakowego.
SMACZNEGO
Inne nasze przepisy na leczo poniżej:
- TU znajdziecie przepis na leczo z czerwoną fasolą
- przepis na "leczo na wypasie" znajdziecie TUTAJ
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz