Potrzebujemy:
- 1 szklanka organicznej fasoli adzuki (zalewamy zimną wodą i odstawiamy do moczenia na ok. 12 godzin, odcedzamy, zalewamy zimną wodą, zagotowujemy, gotujemy 40 minut, odcedzamy)
- 2 szklanki groszku zielonego mrożonego (zalewamy gorącą przegotowaną wodą, odstawiamy na 10 minut i odcedzamy)
- 1 papryka żółta (myjemy, usuwamy pestki, kroimy w słupki)
- 1 kartonik pomidorów w kawałkach bez soli TOMATERA Primo Gusto
Wszystkie składniki przekładamy do garnka, dodajemy:
- 1 szklankę wody zimnej,
- garść świeżych listków rozmarynu
- 1 łyżeczkę suszonego czosnku niedźwiedziego
zagotowujemy i gotujemy 15 minut.
Po wystudzeniu, fasolę adzuki po bretońsku przechowujemy w lodówce. Porcję przed podaniem podgrzewamy i podajemy z olejem tłoczonym na zimno (1 łyżeczka, ja dostawałem olej z pestek dyni).
to garnek mojej świeżo ugotowanej fasoli adzuki po bretońsku |
a to moja miseczka z porcją fasoli adzuki po bretońsku z dodatkiem oleju z pestek dyni |
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz