sobota, 13 grudnia 2014

Kluseczki orkiszowe z pesto pietruszkowym

W zeszły weekend zaszaleliśmy z Tatą w kuchni :) oj zaszaleliśmy :) Objadaliśmy się domowymi kluseczkami orkiszowymi z pietruszkowym pesto :)

Najpierw zajmiemy się przygotowaniem PIETRUSZKOWEGO PESTO.

Potrzebujemy (ilość podanych składników starcza na kilka porcji kluseczek):

- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 awokado (obrać ze skórki, usunąć pestkę)
- 1 mały ząbek czosnku (obrać ze skórki)
- pół szklanki łuskanych pestek słonecznika (uprażyć na suchej patelni, wystudzić)
- 1 łyżeczka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin

Wszystkie składniki blendujemy i gotowe.
Pesto pietruszkowe przechowujemy w lodówce.
Pesto możemy też wykorzystać jako masę do konga, zarówno konga kupionego w sklepie jak i  konga domowego .


to nasze pietruszkowe pesto




A teraz przechodzimy do KLUSECZEK ORKISZOWYCH.

Potrzebujemy (ilość podanych składników starcza na jedną porcję kluseczek):

- 4 łyżki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 4 łyżki wody gazowanej mineralnej

Mąkę i wodę dokładnie ze sobą mieszamy. W garnuszku zagotowujemy wodę. Łyżeczką nabieramy porcje ciasta i wkładamy do gotującej się wody. Kluseczki gotujemy 6 minut, po czym odcedzamy. 


to nasze świeżo ugotowane kluseczki orkiszowe



Świeżo ugotowane kluseczki podajemy z porcją pietruszkowego pesto.



to cały obiadek czyli kluseczki orkiszowe wymieszane z pietruszkowym pesto :)




SMACZNEGO :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz