Najpierw zajmiemy się przygotowaniem PIETRUSZKOWEGO PESTO.
Potrzebujemy (ilość podanych składników starcza na kilka porcji kluseczek):
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 awokado (obrać ze skórki, usunąć pestkę)
- 1 mały ząbek czosnku (obrać ze skórki)
- pół szklanki łuskanych pestek słonecznika (uprażyć na suchej patelni, wystudzić)
- 1 łyżeczka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
Wszystkie składniki blendujemy i gotowe.
Pesto pietruszkowe przechowujemy w lodówce.
Pesto możemy też wykorzystać jako masę do konga, zarówno konga kupionego w sklepie jak i konga domowego .
to nasze pietruszkowe pesto |
A teraz przechodzimy do KLUSECZEK ORKISZOWYCH.
Potrzebujemy (ilość podanych składników starcza na jedną porcję kluseczek):
- 4 łyżki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 4 łyżki wody gazowanej mineralnej
Mąkę i wodę dokładnie ze sobą mieszamy. W garnuszku zagotowujemy wodę. Łyżeczką nabieramy porcje ciasta i wkładamy do gotującej się wody. Kluseczki gotujemy 6 minut, po czym odcedzamy.
to nasze świeżo ugotowane kluseczki orkiszowe |
Świeżo ugotowane kluseczki podajemy z porcją pietruszkowego pesto.
to cały obiadek czyli kluseczki orkiszowe wymieszane z pietruszkowym pesto :) |
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz