sobota, 31 stycznia 2015

Gotowany buraczek na słodko

Obiadek na słodko pełen zdrowych dobroci :)

Buraczek - skarbnica żelaza, wapnia i magnezu, burak wzmacnia kości i stawy, działa przeciwbólowo (o buraczkach więcej pisaliśmy TUTAJ)

Figi i migdały to także skarbnica wapnia, a więc samo zdrowie dla kości i odporności (o figach wspominaliśmy TU)

Pomarańcze - skarbnica witaminy C i wapnia,  pomarańcze wspomagają odporność organizmu i wzmacniają stawy oraz kości (więcej o pomarańczach pisaliśmy TUTAJ)

Mango - bogate w witaminę C i A, wzmacnia odporność; w mango znajdziemy też wapń i fosfor, które wzmacniają kości (więcej o mango pisaliśmy TUTAJ)

No i olej rzepakowy tłoczony na zimno, który przede wszystkim ma właściwości przeciwzapalne, "karmi" kości i stawy (o oleju rzepakowym rozpisywaliśmy się TUTAJ)


Aby przygotować pyszny obiadek na słodko, który wzmocni nasze stawy, kości i odporność, potrzebujemy:

- 1 burak (gotujemy go w skórce do miękkości, odcedzamy i obieramy ze skórki)
- garść migdałów (mielimy w młynku lub rozdrabniaczu)
- figa suszona bez konserwantów niesiarkowana bio (kroimy w mniejsze kawałeczki)
- kawałek mango (bez skóry oczywiście i pestki, kroimy w mniejsze kawałki)
- kawałek pomarańcza (bez skóry, kroimy w mniejsze kawałki)
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego tłoczonego na zimno

Buraczka ugotowanego i obranego ze skórki blendujemy, dodajemy do niego resztę przygotowanych składników, mieszamy i gotowe.







smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz