sobota, 10 stycznia 2015

Ciasteczka owsiano - ananasowe - SPOSÓB NA WYKORZYSTANIE MIĄŻSZU OWOCÓW Z WYCISKARKI DO SOKÓW

W zeszły weekendowy poranek rodzice robili domowy sok ananasowy wykorzystując wyciskarkę do owoców.
 Mama kupiła dwa duże dojrzałe ananasy, z których otrzymaliśmy nie tylko pyszny świeży i zdrowy sok ananasowy, lecz także miąższ ananasa.
Sok wypiliśmy na śniadanko, natomiast z miąższu rodzice przygotowali dla mnie pyszne ciacha owsiano-ananasowe :)

Potrzebujemy:

- miąższ (pulpa) z 2 ananasów przeciśniętych przez wyciskarkę do soków (my z dwóch ananasów otrzymaliśmy około 1,5 szklanki ananasowego miąższu; przed wyciśnięciem ananasy obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki)
- 1 łyżka miodu naturalnego
- 1 szklanka letniej przegotowanej wody
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 2 szklanki mąki owsianej

Miąższ ananasowy dokładnie mieszamy z 1 szklanką letniej przegotowanej wody, miodem i olejem.
Do masy dodajemy mąkę owsianą i znowu dokładnie mieszamy.
Łyżeczką maczaną w zimnej wodzie nabieramy porcje ciasta i kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (porcje ciasta, tzw. kleksy, lekko spłaszczamy łyżką).
Wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni Clesjusza + górna i dolna grzałka + termoobieg) i pieczemy 25 minut.
Po wystudzeniu ciasteczka przechowujemy w papierowej torbie.



























SMACZNEGO NA SPACERACH :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz