niedziela, 21 maja 2017

Wegańska potrawka z soczewicą, brokułem i młodą kapustą

Wiosna w końcu rozgościła się za oknem :) 
Na bazarkach warzywnych pojawia się coraz więcej wiosennych warzyw :)
Jedną z oznak wiosny na talerzach i w miskach jest młoda kapusta, którą Rodzice wykorzystali do przygotowania pysznego obiadku dla mnie :)


WEGAŃSKA POTRAWKA Z SOCZEWICĄ, BROKUŁEM I MŁODĄ KAPUSTĄ 


Składniki, których potrzebujemy na początku gotowania:


- różyczki z jednego brokuła (różyczki odcinamy z wymytego brokuła przy pomocy noża)


- kawałek młodej kapusty (drobno szatkujemy)

- plaster imbiru (obieramy ze skórki, drobno siekamy)

- ząbek czosnku (obieramy ze skórki, drobno siekamy)


- pół łyżeczki organicznego kminku całego 


Do garnka najpierw wkładamy różyczki brokuła, potem poszatkowaną kapustę, a na końcu imbir, czosnek i kminek. 
Zalewamy zimną wodą (ok. 300 ml = 1 filiżanka wody).
Zagotowujemy i dodajemy:


- 4 łyżki organicznej soczewicy czerwonej.


Wszystko dokładnie mieszamy, przykrywamy pokrywką i gotujemy na małym ogniu przez 20 minut, co jakiś czas mieszając (jeśli w czasie gotowania zaczyna brakować wody w garnku, dodajemy niewielką ilość gorącej przegotowanej wody). 






Potrawkę po wystudzeniu przechowujemy w lodówce. 
Porcję przed podaniem podgrzewamy na małym ogniu. 


Ja potrawkę pałaszowałem z dodatkiem organicznej oliwy z oliwek (1 łyżeczka). 







SMACZNEGO 




Poniżej, przepisy na inne potrawki naszego pomysłu:

TU znajdziecie przepis na potrawkę z ciecierzycą, młodą kapustą i marchewką 

TUTAJ znajdziecie przepis na potrawkę z fasolą czerwoną i botwinką 

-  TU jest przepis na potrawkę z fasolą czerwoną i kukurydzą z kostkami z kaszy kukurydzianej i soczewicy 

-  TUTAJ jest przepis na potrawkę z groszkiem, marchewką i kotletami sojowymi 

- przepis na warzywną potrawkę z kaszą jaglaną i amarantusem znajdziecie TU

- a TUTAJ jest przepis na potrawkę z groszkiem, papryką, marchewką i tofu 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz