niedziela, 4 grudnia 2016

Potrawka z kaszą jaglaną i amarantusem

W zeszłym tygodniu zajadałem się nieziemsko pysznym obiadem :) Miskę czyściłem na błysk w przeciągu kilku sekund, po czym dopraszałem się o dokładkę :) 
Tym nieziemsko pysznym obiadem była warzywna potrawka z kaszą jaglaną i amarantusem :)

Do jej przygotowania, Rodzice wykorzystali:


- 1 marchew (obieramy ze skórki, kroimy w drobną kosteczkę)

- kawałek selera korzeniowego (obieramy ze skórki, kroimy w drobną kosteczkę)

- 1 korzeń pietruszki (obieramy ze skórki, kroimy w drobną kosteczkę)

- ząbek czosnku (obieramy ze skórki i drobno siekamy)

- pół łyżeczki organicznej kurkumy mielonej

- pół łyżeczki organicznego lubczyku suszonego

- pół łyżeczki organicznego majeranku suszonego 

- pół łyżeczki organicznego cząbru suszonego

- pół łyżeczki organicznego kminku całego


Wszystkie składniki wrzucamy do garnuszka, zalewamy wodą w ilości ok. 0,7 l, zagotowujemy, po czym dodajemy:


- 5 łyżek kaszy jaglanej (uprażonej na suchej patelni)

- 2 łyżki organicznego amarantusa 


Całość gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 20 minut, co jakiś czas mieszając. 
Po 20 minutach dodajemy:


- dużą garść mrożonego groszku

- dużą garść mrożonej fasolki szparagowej zielonej i żółtej 


Wszystko gotujemy jeszcze przez 3 minuty pod przykryciem. 







Potrawkę przechowujemy w lodówce. 
Porcję przed podaniem podgrzewamy na małym ogniu (przy podgrzewaniu można dodać kilka łyżek przegotowanej wody, żeby potrawka nie czepiała się dna garnka). 
Ja potrawkę wcinałem z dodatkiem organicznej oliwy z oliwek extra virgin (1 łyżeczka) i odrobiną posiekanej natki pietruszki. 








SMACZNEGO 



Poniżej, przepisy na inne potrawki, którymi się zajadałem:

- potrawka owsiana z tofu i warzywami (przepis znajdziecie TU)

- potrawka owsiana z kotletami sojowymi i warzywami (TUTAJ znajdziecie przepis)

- potrawka z fasoli czerwonej i botwinki (przepis znajdziecie TU)

- potrawka z fasoli czerwonej i kukurydzy z kostkami kukurydziano-soczewicowymi (TU znajdziecie przepis)

- potrawka z cieciorki z kapustą młodą i marchewką (przepis znajdziecie TU)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz