Czasem, kiedy Rodzice nie mają pomysłu na obiad, przeczesują zakamarki lodówki i kuchennych pólek, aby z tego co jest w domu przygotować obiad :)
Tym razem, nasze zapasy żywnościowe stały się inspiracją do przygotowania pysznej, zdrowej i pożywnej zupy śmieciuchy z białą fasolą - pięknym jasiem karłowym :)
Przygotowanie zupy trzeba rozpocząć od przygotowania fasoli.
Fasolę piękny jaś karłowy moczymy w zimnej wodzie przez noc, odcedzamy, zalewamy zimną wodą, gotujemy bez przykrycia przez ok. 80 min. Odcedzamy, odstawiamy na bok i przechodzimy do przygotowania zupki.
Do przygotowania zupy, Rodzice na początku wykorzystali:
- 1 marchewkę (obraną ze skórki i pokrojoną w drobną kosteczkę)
- 1 korzeń pietruszki (obrany ze skórki i pokrojony w drobną kosteczkę)
- kawałek selera korzeniowego (obrany ze skórki i pokrojony w drobną kosteczkę)
- pół papryki czerwonej i pół papryki żółtej (wypestkowane, pokrojone w drobną kostkę)
- 1 nieduży batat (obrany ze skórki i pokrojony w drobną kosteczkę)
- kawałek kapusty włoskiej (drobno poszatkowany)
- ząbek czosnku (obrany ze skórki i drobno posiekany)
Wszystkie powyższe składniki wrzucamy do garnuszka, zalewamy zimną wodą (ok. 1 cm nad powierzchnię warzyw). Kiedy zawartość garnka zacznie się gotować, dodajemy kolejne składniki:
- pół łyżeczki organicznego majeranku suszonego
- pół łyżeczki organicznego cząbru suszonego
- pół łyżeczki organicznego lubczyku suszonego
- pół łyżeczki organicznego tymianku suszonego
- pół łyżeczki organicznego rozmarynu suszonego
- pół łyżeczki organicznego kminku całego
- pół łyżeczki organicznej kurkumy mielonej
- ok. 1 szklanki uprzednio ugotowanej fasoli
- 3 łyżki organicznego amarantusa
Wszystko gotujemy pod przykryciem na małym ogniu ok. 20 minut [do miękkości batata], co jakiś czas mieszając. Gotowe :)
Porcję zupki przed podaniem podgrzewamy na małym ogniu.
Ja zupką zajadałem się w towarzystwie garści posiekanej natki pietruszki i łyżeczki organicznego oleju rzepakowego.
SMACZNEGO
TUTAJ znajdziecie inny nasz przepis na zupę śmieciuchę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz