sobota, 10 grudnia 2016

Zupa śmieciucha z fasolą białą

Czasem, kiedy Rodzice nie mają pomysłu na obiad, przeczesują zakamarki lodówki i kuchennych pólek, aby z tego co jest w domu przygotować obiad :) 
Tym razem, nasze zapasy żywnościowe stały się inspiracją do przygotowania pysznej, zdrowej i pożywnej zupy śmieciuchy z białą fasolą - pięknym jasiem karłowym :)


Przygotowanie zupy trzeba rozpocząć od przygotowania fasoli


Fasolę piękny jaś karłowy moczymy w zimnej wodzie przez noc, odcedzamy, zalewamy zimną wodą, gotujemy bez przykrycia przez ok. 80 min. Odcedzamy, odstawiamy na bok i przechodzimy do przygotowania zupki. 


Do przygotowania zupy, Rodzice na początku wykorzystali:


- 1 marchewkę (obraną ze skórki i pokrojoną w drobną kosteczkę)

- 1 korzeń pietruszki (obrany ze skórki i pokrojony w drobną kosteczkę)

- kawałek selera korzeniowego (obrany ze skórki i pokrojony w drobną kosteczkę)

- pół papryki czerwonej i pół papryki żółtej (wypestkowane, pokrojone w drobną kostkę)

- 1 nieduży batat (obrany ze skórki i pokrojony w drobną kosteczkę)

- kawałek kapusty włoskiej (drobno poszatkowany)

- ząbek czosnku (obrany ze skórki i drobno posiekany)


Wszystkie powyższe składniki wrzucamy do garnuszka, zalewamy zimną wodą (ok. 1 cm nad powierzchnię warzyw). Kiedy zawartość garnka zacznie się gotować, dodajemy kolejne składniki:


- pół łyżeczki organicznego majeranku suszonego

- pół łyżeczki organicznego cząbru suszonego

- pół łyżeczki organicznego lubczyku suszonego

- pół łyżeczki organicznego tymianku suszonego

- pół łyżeczki organicznego rozmarynu suszonego

- pół łyżeczki organicznego kminku całego

- pół łyżeczki organicznej kurkumy mielonej

- ok. 1 szklanki uprzednio ugotowanej fasoli

- 3 łyżki organicznego amarantusa


Wszystko gotujemy pod przykryciem na małym ogniu ok. 20 minut [do miękkości batata], co jakiś czas mieszając. Gotowe :)






Zupę przechowujemy w lodówce.
Porcję zupki przed podaniem podgrzewamy na małym ogniu.
Ja zupką zajadałem się w towarzystwie garści posiekanej natki pietruszki i łyżeczki organicznego oleju rzepakowego.










SMACZNEGO 



TUTAJ znajdziecie inny nasz przepis na zupę śmieciuchę. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz