niedziela, 4 grudnia 2016

Zupa dyniowa z czerwoną soczewicą, mlekiem kokosowym i czerwonym ryżem, czyli obiad z zupą w roli głównej

Na dworze ziąb, coraz częściej pojawia się mróz i śnieg ... Zbliża się zima ...
W taką pogodę jaką teraz mamy za oknami nie ma nic lepszego od miski ciepłej zupy w porze obiadku :)

Całkiem niedawno, w porze obiadowej mój brzusio był rozpieszczany i rozgrzewany pyszną zupką dyniową z soczewicą, mlekiem kokosowym i czerwonym ryżem

Najpierw zajmiemy się przygotowaniem zupy, a potem ryżu, który będzie dodatkiem do niej. 

Do przygotowania zupki, Rodzice wykorzystali:


- 1 organiczną dynię odmiany Hokkaido Orange (wielkości dużego pomarańcza)

- 1 puszkę organicznego mleka kokosowego enerBIO

- 200 ml zimnej wody przegotowanej

- pół łyżeczki organicznego cynamonu mielonego

- szczyptę organicznej kurkumy mielonej

- pół łyżeczki organicznego kminku całego

- 1 szklankę organicznej soczewicy czerwonej


Dynię z wydrążonym środkiem i obraną ze skóry trzemy na tarce - grube oczka. 
Startą dynię zalewamy mlekiem kokosowym i wodą, dodajemy cynamon, kurkumę oraz kminek. 
Wszystko zagotowujemy, dosypujemy soczewicę i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 10 minut, co jakiś czas mieszając. 
I tym sposobem zupę mamy gotową :) 








A teraz czas na dodatek do zupy, czyli ryż czerwony. 

Pół szklanki ryżu wsypujemy do 1 szklanki gotującej się wody; gotujemy na bardzo małym ogniu pod przykryciem przez ok. 40 minut, bez mieszania. 







Zupę i ryż przechowujemy w lodówce w zamykanych pojemnikach. 
Przed podaniem, porcję zupy podgrzewamy na małym ogniu i podajemy z dodatkiem ryżu (1-2 łyżki). 



do porcjo podgrzanej zupy dodajemy ...
... porcję ryżu czerwonego ...
... mieszamy i zupę można pałaszować :)




SMACZNEGO 


Inne nasze przepisy na zupę z dynią w roli głównej:

- zupa dyniowa z czerwoną fasolą (TU znajdziecie przepis)

- zupa dyniowo-pomidorowa (przepisy znajdziecie TU i TUTAJ)

- kokosowo-cynamonowa zupa z dyni i czerwonej soczewicy (TUTAJ znajdziecie przepis)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz