W taką pogodę jaką teraz mamy za oknami nie ma nic lepszego od miski ciepłej zupy w porze obiadku :)
Całkiem niedawno, w porze obiadowej mój brzusio był rozpieszczany i rozgrzewany pyszną zupką dyniową z soczewicą, mlekiem kokosowym i czerwonym ryżem.
Najpierw zajmiemy się przygotowaniem zupy, a potem ryżu, który będzie dodatkiem do niej.
Do przygotowania zupki, Rodzice wykorzystali:
- 1 organiczną dynię odmiany Hokkaido Orange (wielkości dużego pomarańcza)
- 1 puszkę organicznego mleka kokosowego enerBIO
- 200 ml zimnej wody przegotowanej
- pół łyżeczki organicznego cynamonu mielonego
- szczyptę organicznej kurkumy mielonej
- pół łyżeczki organicznego kminku całego
- 1 szklankę organicznej soczewicy czerwonej
Dynię z wydrążonym środkiem i obraną ze skóry trzemy na tarce - grube oczka.
Startą dynię zalewamy mlekiem kokosowym i wodą, dodajemy cynamon, kurkumę oraz kminek.
Wszystko zagotowujemy, dosypujemy soczewicę i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 10 minut, co jakiś czas mieszając.
I tym sposobem zupę mamy gotową :)
A teraz czas na dodatek do zupy, czyli ryż czerwony.
Pół szklanki ryżu wsypujemy do 1 szklanki gotującej się wody; gotujemy na bardzo małym ogniu pod przykryciem przez ok. 40 minut, bez mieszania.
Zupę i ryż przechowujemy w lodówce w zamykanych pojemnikach.
Przed podaniem, porcję zupy podgrzewamy na małym ogniu i podajemy z dodatkiem ryżu (1-2 łyżki).
do porcjo podgrzanej zupy dodajemy ... |
... porcję ryżu czerwonego ... |
... mieszamy i zupę można pałaszować :) |
SMACZNEGO
Inne nasze przepisy na zupę z dynią w roli głównej:
- zupa dyniowa z czerwoną fasolą (TU znajdziecie przepis)
- kokosowo-cynamonowa zupa z dyni i czerwonej soczewicy (TUTAJ znajdziecie przepis)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz