Sezon na nowalijki w pełni - w domku pojawiła się kapusta młoda, ponieważ tata postanowił przygotować wegetariański bigos z młodej kapusty :) Oczywiście jak zwykle trochę kapusty zostawił dla mnie :) Troszkę razem też poskubaliśmy kapust młodej, kiedy tata szatkował ją do bigosu :)
Rodzice zajadali się bigosem z młodej kapusty, natomiast dla mnie przygotowali potrawkę z cieciorki, młodej kapusty oraz marchewki :)
Potrzebujemy:
- cieciorka (2 łyżki)
- kawałek kapusty młodej
- marchewka (pół)
- koperek suszony i majeranek ( po 1 łyżeczce)
- olej lniany wielkopolski tłoczony na zimno nierafinowany (1 łyżka)
Cieciorkę moczymy przez noc w wodzie. W garnuszku gotujemy wodę, wrzucamy cieciorkę, koperek, majeranek. Timer ustawiamy na 30 min., po 15 minutach wrzucamy marchew (pokrojoną w kosteczkę) oraz poszatkowaną młodą kapustę. Kiedy timer zadzwoni, odcedzamy zawartość garnuszka, przesypujemy do miseczki, dodajemy olej lniany, mieszamy i zajadamy :)
smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz