piątek, 17 maja 2013

Ciasteczka orkiszowo-pietruszkowe bez jajka, bez mąki, bez tłuszczu



Tata niedawno kupił kaszę orkiszową, wcześniej tego rodzaju kaszy nie mieliśmy. Mama od razu zaczęła szperać jak taką kaszę należy gotować.
Tata kaszy orkiszowej jeszcze nie próbował ;] byłem pierwszy. Mama nie wytrzymała i postanowiła na bazie kaszy przygotować mi ciasteczka orkiszowe. Już ich nie ma :] były przepyszne :]

Potrzebujemy:

- kasza orkiszowa (3 łyżki)
- kasza manna (ok. 4 łyżki)
- suszona natka pietruszki (2 łyżeczki)
- szklanka wody

Kaszę orkiszową wrzucamy do gotującej się wody (1 szklanka), dodajemy łyżeczkę natki pietruszki i na bardzo małym ogniu gotujemy ok. 20 min. Ugotowaną kaszę wraz z pozostałym płynem przelewamy do miseczki (nam wyszło ok. pół szklanki „gęstej zupy”), dodajemy kaszkę manną, kolejną łyżeczkę suszonej natki pietruszki, mieszamy wszystko i odstawiamy pod przykryciem na ok. pół godziny. Łyżeczką maczaną w zimnej wodzie nabieramy porcje ciasta i kładziemy na suchej rozgrzanej patelni. Suszymy z obu stron do zarumienienia. 

to tzw. "gęsta zupa"
 

a to już gotowe pyszności :)






 smacznego na spacerach :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz