piątek, 31 maja 2013

Gotowana polędwica z dorsza z botwinką

Sezon na botwinkę w pełni :) U nas w domu też - w lodówce pojawił się ogromny pęczek młodych buraczków, który mnie bardzo zaciekawił ;] jak tylko rodzice otwierają lodówkę, podjadam liście ;] czasem tego nawet nie widzą ;]

Ten tydzień, jeśli chodzi o moje obiadki, też został zdominowany przez botwinkę :)

Jednym z botwinkowych dań, jakim się delektowałem w tym tygodniu była botwinka z rybką, a dokładnie polędwicą z dorsza.

Potrzebujemy:

- mrożona polędwica z dorsza
- botwinka (1 buraczek, 1 liść, 2 łodyżki)
- koperek świeży (garść posiekanego)

W garnuszku należy zagotować wodę, wrzucamy pokrojonego w kosteczkę obranego buraczka oraz pokrojone na mniejsze kawałki łodyżki. Do tego dorzucamy rybkę (którą wcześniej rozmrażamy przez noc w lodówce). Nastawiamy timer na 10 min. Wyławiamy rybkę i dzielimy na mniejsze kawałki, a warzywka odcedzamy. Wszystko wsypujemy do miseczki, dodajemy posiekany koperek oraz posiekanego liścia botwinki. Mieszamy i zajadamy :)







smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz