Dorsza bałtyckiego dostałem po raz pierwszy i oczywiście ma
się rozumieć wchodzi na listę moich ulubionych rybek :]
Na zewnątrz dalej upalnie, więc mamie nie za bardzo się
widzi stanie przy garach ;] Dlatego wymyśliła szybki przepis na dorsza – w
tymianku z folii, a do niego tarta marchewka :]
Potrzebujemy:
- dorsz bałtycki filet mrożony
- marchew (1 sztuka)
- tymianek
- olej rzepakowy
Rybkę rozmrażamy przez noc w lodówce, osuszamy ręcznikiem
papierowym, i kładziemy na folię lekko nasmarowaną olejem, posypujemy dorsza
tymiankiem i zawijamy paczuszkę z folii. Paczuszkę kładziemy na rozgrzaną suchą
patelnię i opiekamy z obu stron (5 min. na każdej). W czasie gdy rybka się
opieka, obieramy marchewkę i trzemy na tarce (grube oczka). W miseczce łączymy
marchewkę z rybką i tymiankiem, mieszamy i zajadamy :]
to rybka posypana tymiankiem przed opiekaniem:
to paczuszka z rybką w środku:
a to gotowy obiadek:]
smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz