piątek, 10 maja 2013

Tymiankowy dorsz bałtycki z tartą marchewką




Dorsza bałtyckiego dostałem po raz pierwszy i oczywiście ma się rozumieć wchodzi na listę moich ulubionych rybek :]
Na zewnątrz dalej upalnie, więc mamie nie za bardzo się widzi stanie przy garach ;] Dlatego wymyśliła szybki przepis na dorsza – w tymianku z folii, a do niego tarta marchewka :]

Potrzebujemy:

- dorsz bałtycki filet mrożony
- marchew (1 sztuka)
- tymianek
- olej rzepakowy

Rybkę rozmrażamy przez noc w lodówce, osuszamy ręcznikiem papierowym, i kładziemy na folię lekko nasmarowaną olejem, posypujemy dorsza tymiankiem i zawijamy paczuszkę z folii. Paczuszkę kładziemy na rozgrzaną suchą patelnię i opiekamy z obu stron (5 min. na każdej). W czasie gdy rybka się opieka, obieramy marchewkę i trzemy na tarce (grube oczka). W miseczce łączymy marchewkę z rybką i tymiankiem, mieszamy i zajadamy :]

to rybka posypana tymiankiem przed opiekaniem:

 to paczuszka z rybką w środku:


a to gotowy obiadek:]




 smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz