piątek, 3 maja 2013

Ciasteczka jęczmienne z pestkami dyni bez jajka, bez mąki, bez tłuszczu





Rodzice mieli mi zrobić ciasteczka melonowe, niestety melon został pożarty ;] przez tatę na śniadanie. Tak więc mama zaczęła się głowić z czego zrobić mi nowe pyszności. I padło na płatki jęczmienne i pestki dyni :]

Potrzebujemy:

- płatki jęczmienne (4 łyżki)
- pestki dyni (2 łyżki)
- kaszka manna (4 łyżki)

Pestki dyni kruszymy na mniejsze kawałki rękoma, mieszamy z płatkami jęczmiennymi i zalewamy wrzątkiem (ok. 1cm nad powierzchnię płatków wymieszanych z pestkami). Okrywamy folią aluminiową miseczkę i odstawiamy na 15 min. Dodajemy kaszkę manną, mieszamy, zakrywamy folią i odstawiamy na kolejne 15 min. Następnie łyżeczką maczaną w zimnej wodzie bierzemy porcje ciasta i mokrymi rękoma formujemy placuszki, które kładziemy na rozgrzaną suchą patelnię i suszymy z obu stron do zarumienienia. Porcje ciasta można też kłaść bezpośrednio na patelnię łyżeczką maczaną w zimnej wodzie. 










smacznego na spacerkach :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz