Rodzice mieli mi zrobić ciasteczka melonowe, niestety melon
został pożarty ;] przez tatę na śniadanie. Tak więc mama zaczęła się głowić z
czego zrobić mi nowe pyszności. I padło na płatki jęczmienne i pestki dyni :]
Potrzebujemy:
- płatki jęczmienne (4 łyżki)
- pestki dyni (2 łyżki)
- kaszka manna (4 łyżki)
Pestki dyni kruszymy na mniejsze kawałki rękoma, mieszamy z
płatkami jęczmiennymi i zalewamy wrzątkiem (ok. 1cm nad powierzchnię płatków
wymieszanych z pestkami). Okrywamy folią aluminiową miseczkę i odstawiamy na 15
min. Dodajemy kaszkę manną, mieszamy, zakrywamy folią i odstawiamy na kolejne
15 min. Następnie łyżeczką maczaną w zimnej wodzie bierzemy porcje ciasta i
mokrymi rękoma formujemy placuszki, które kładziemy na rozgrzaną suchą patelnię
i suszymy z obu stron do zarumienienia. Porcje ciasta można też kłaść
bezpośrednio na patelnię łyżeczką maczaną w zimnej wodzie.
smacznego na spacerkach :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz