piątek, 31 maja 2013

Ciasteczka cieciorkowo-kokosowe bez jajka bez mąki

Mama niedawno robiła dla taty pastę z cieciorki do kanapek, zamoczyło się jej trochę za dużo cieciorki, więc nadmiar postanowiła wykorzystać do ciasteczek dla synka :) I tak powstały ciasteczka cieciorkowe z kokosem :)

Potrzebujemy:

- pół szklanki cieciorki
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- woda z gotowania cieciorki (7 łyżek)
- kaszka manna (3 łyżki)
- wiórki kokosowe (2 łyżki)

Cieciorkę moczymy przez noc w wodzie, w tej samej wodzie (można też dodać zwykłej wody) gotujemy cieciorkę przez 50 min. Odcedzamy (wodę z gotowania nie wylewamy). Ugotowaną cieciorkę gnieciemy dokładnie tłuczkiem, dodajemy olej rzepakowy, 7 łyżek wody z gotowania cieciorki, 2 łyżki wiórek kokosowych, oraz 3 łyżki kaszki mannej. Mieszamy, zakrywamy folią aluminiową i odstawiamy na 15 minut. Łyżeczką maczaną w zimnej wodzie nabieramy porcje ciasta i wilgotnymi rękoma lepimy ciasteczka, które kładziemy na rozgrzanej suchej patelni. Suszymy z obu stron do zarumienienia.







smacznego na spacerkach :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz