piątek, 17 maja 2013

Ciasteczka śliwkowo-jabłkowe bez jajka, bez mąki, bez tłuszczu, i bez cukru



 
Ostatnio chodząc z mamą na spacerze wypatrzyliśmy w pobliskim sklepiku bardzo ładne śliwki. Zakupiliśmy kilka sztuk, trochę dla taty, a trochę dla mnie :]
Jedną z upolowanych śliwek mama wykorzystała do przygotowania pysznych ciastek śliwkowo-jabłkowych :]

Potrzebujemy:

- śliwka (1 sztuka)
- pół jabłuszka
- kaszka manna (4 łyżki)

Śliwkę obieramy ze skórki, nie wyrzucamy skórki bo wykorzystamy ją do suszenia :] Wyjmujemy pestkę, a obraną śliwkę kroimy w drobną kosteczkę. I tu wkroczył tata :] śliwkę trzeba dokładnie zgnieść tłuczkiem. Jabłuszko też obieramy ze skórki, którą nie wyrzucamy bo można ją ususzyć. Obrane jabłuszko trzemy na grubej tarce i dodajemy do śliwki, mieszamy, i dodajemy kaszkę manną. Odstawiamy pod przykryciem na 15 min. Wilgotną łyżeczką bierzemy porcje ciasta i wilgotnymi rękoma formujemy ciasteczka, lub bezpośrednio z łyżeczki kładziemy na suchą rozgrzaną patelnię. Suszymy z obu stron do zarumienienia. 






smacznego na spacerach :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz