Mama będąc na zakupach przyniosła zapas warzyw, w tym selera
naciowego, część zjadłem w formie gryzaka:] a część poszła do obiadków. Tym razem seler naciowy dostałem z rybką
:] dorszem opiekanym w pestkach :]
Potrzebujemy:
- filet z dorsza atlantyckiego mrożony
- seler naciowy (1 łodyga)
- pestki dyni i słonecznika (po garści)
- oliwa z oliwek extra virgin (1 łyżka)
Rybkę rozmrażamy w lodówce przez noc. Selera kroimy na małe
cząsteczki z zalewamy oliwą z oliwek, mieszamy i odstawiamy na czas
przygotowania rybki. Rybkę osuszamy ręcznikiem papierowym, na folii aluminiowej
rozsypujemy pestki dyni (na takiej powierzchni jaką wielkość ma rybka). Na
pestkach dyni kładziemy dorsza i z góry posypujemy go pestkami słonecznika.
Zamykamy paczuszkę z folii, kładziemy na suchą patelnię i opiekamy z obu stron
(5 min na każdej). Rybkę z pestkami mieszamy z selerem i oliwą. Gotowe :]
to rybka przed opiekaniem w pestkach (na dole dynia, na górze słonecznik)
to paczuszka z rybką:
smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz