piątek, 10 maja 2013

Dorsz atlantycki w pestkach dyni i słonecznika z selerem naciowym




Mama będąc na zakupach przyniosła zapas warzyw, w tym selera naciowego, część zjadłem w formie gryzaka:] a część poszła do obiadków. Tym razem seler naciowy dostałem z rybką :] dorszem opiekanym w pestkach :]

Potrzebujemy:

- filet z dorsza atlantyckiego mrożony
- seler naciowy (1 łodyga)
- pestki dyni i słonecznika (po garści)
- oliwa z oliwek extra virgin (1 łyżka)

Rybkę rozmrażamy w lodówce przez noc. Selera kroimy na małe cząsteczki z zalewamy oliwą z oliwek, mieszamy i odstawiamy na czas przygotowania rybki. Rybkę osuszamy ręcznikiem papierowym, na folii aluminiowej rozsypujemy pestki dyni (na takiej powierzchni jaką wielkość ma rybka). Na pestkach dyni kładziemy dorsza i z góry posypujemy go pestkami słonecznika. Zamykamy paczuszkę z folii, kładziemy na suchą patelnię i opiekamy z obu stron (5 min na każdej). Rybkę z pestkami mieszamy z selerem i oliwą. Gotowe :] 

 to rybka przed opiekaniem w pestkach (na dole dynia, na górze słonecznik)



to paczuszka z rybką:
 
 a to gotowy obiadek :]





smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz