niedziela, 7 maja 2017

Grochówka z kaszą jaglaną

Wiosna zawodzi w tym roku ... słonka jest jak na lekarstwo, temperatura panuje bardziej jesienna, aniżeli wiosenna :( 
No cóż, może maj przyniesie nam lepszą pogodę. Tymczasem, humor i temperaturę ciała możemy podnosić sobie pysznymi, gorącymi zupami, na przykład grochówką :)


GROCHÓWKA Z KASZĄ JAGLANĄ 


Składniki, które potrzebujemy na początku to:


- 1 nieduża marchewka (obrana ze skórki, starta na tarce - duże oczka)

- 1 nieduży korzeń pietruszki (obrany ze skórki, starty na tarce - duże oczka)

- kawałeczek selera korzeniowego (obrany ze skórki, starty na tarce - duże oczka)

- plasterek imbiru (obrany ze skórki, drobno posiekany)

- ząbek czosnku (obrany ze skórki, drobno posiekany)

- 2 łyżeczki organicznego majeranku suszonego 

- 1 łyżeczka organicznego tymianku suszonego 

- 1 łyżeczka organicznej czarnuszki całej (wcześniej uprażonej na suchej patelni)

- pół łyżeczki organicznej kurkumy mielonej 


Wszystkie składniki wrzucamy do garnka, zalewamy zimną wodą (ok. 500 ml), zagotowujemy, dodajemy kolejne składniki:


- 2 łyżki organicznej kaszy jaglanej (wcześniej uprażonej na suchej patelni)

- 6 łyżek grochu łuskanego połówki 


Wszystko gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez ok 30 min. (aż groch zmięknie), co jakiś czas mieszając. 








Kiedy zupa wystygnie, przechowujemy ją w lodówce. 
Przed podaniem, porcję zupy podgrzewamy na małym ogniu. 
Ja zupkę pałaszowałem z dodatkiem organicznego oleju słonecznikowego (1 łyżeczka) oraz świeżą, posiekaną natką pietruszki (ok. 1 łyżka). 











SMACZNEGO ROZGRZEWANIA BRZUCHÓW :)



Poniżej, inne nasze przepisy na grochówkę:

- przepis na grochówkę z grochu zielonego znajdziecie TU

- a TU znajdziecie przepis na grochówkę z majerankiem i bazylią 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz