Wiosna zawodzi w tym roku ... słonka jest jak na lekarstwo, temperatura panuje bardziej jesienna, aniżeli wiosenna :(
No cóż, może maj przyniesie nam lepszą pogodę. Tymczasem, humor i temperaturę ciała możemy podnosić sobie pysznymi, gorącymi zupami, na przykład grochówką :)
GROCHÓWKA Z KASZĄ JAGLANĄ
Składniki, które potrzebujemy na początku to:
- 1 nieduża marchewka (obrana ze skórki, starta na tarce - duże oczka)
- 1 nieduży korzeń pietruszki (obrany ze skórki, starty na tarce - duże oczka)
- kawałeczek selera korzeniowego (obrany ze skórki, starty na tarce - duże oczka)
- plasterek imbiru (obrany ze skórki, drobno posiekany)
- ząbek czosnku (obrany ze skórki, drobno posiekany)
- 2 łyżeczki organicznego majeranku suszonego
- 1 łyżeczka organicznego tymianku suszonego
- 1 łyżeczka organicznej czarnuszki całej (wcześniej uprażonej na suchej patelni)
- pół łyżeczki organicznej kurkumy mielonej
Wszystkie składniki wrzucamy do garnka, zalewamy zimną wodą (ok. 500 ml), zagotowujemy, dodajemy kolejne składniki:
- 2 łyżki organicznej kaszy jaglanej (wcześniej uprażonej na suchej patelni)
- 6 łyżek grochu łuskanego połówki
Wszystko gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez ok 30 min. (aż groch zmięknie), co jakiś czas mieszając.
Kiedy zupa wystygnie, przechowujemy ją w lodówce.
Przed podaniem, porcję zupy podgrzewamy na małym ogniu.
Ja zupkę pałaszowałem z dodatkiem organicznego oleju słonecznikowego (1 łyżeczka) oraz świeżą, posiekaną natką pietruszki (ok. 1 łyżka).
SMACZNEGO ROZGRZEWANIA BRZUCHÓW :)
Poniżej, inne nasze przepisy na grochówkę:
- przepis na grochówkę z grochu zielonego znajdziecie TU
- a TU znajdziecie przepis na grochówkę z majerankiem i bazylią
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz