niedziela, 17 lipca 2016

Ciasteczka bananowe

Ciastka najczęściej dostaję na spacerach w ramach nagrody za dobre zachowanie ;)
Ale zdarza się też, że w mojej miseczce pojawia się ciasteczkowy obiad :)

Całkiem niedawno, zajadałem się właśnie ciasteczkami w porze obiadku - zdrowymi ciastkami bananowymi :) Niebo w pyszczku :)

Rozkoszowałem się już wieloma rodzajami ciastek bananowych, na przykład:

- ciastkami bananowo-sezamowymi (przepis znajdziecie TU)

- ciastkami bananowo-śliwkowymi (przepis znajdziecie TUTAJ)

- ciastkami bananowo-ananasowymi (TU jest przepis)

- ciastkami bananowo-jabłkowymi (przepis znajdziecie TU)

- ciastkami bananowo-migdałowymi (TU znajdziecie przepis)

- ciastkami bananowo-otrębowymi (przepis jest TUTAJ)

- ciastkami bananowo-kukurydzianymi (TU jest przepis)

- ciastkami bananowo-żytnimi (przepis znajdziecie TU)

- ciastkami bananowo-ryżowymi (TU znajdziecie przepis)

- ciastkami bananowymi z orzechami włoskimi (przepis jest TU)

- ciastkami bananowymi z orzechami laskowymi (TUTAJ jest przepis)

- ciastkami bananowymi z siemieniem lnianym (TUTAJ znajdziecie przepis)



Przyszedł czas na nową wersję bananowych ciastek :)

Do ich przygotowania, Rodzice wykorzystali:

- dojrzałego banana organicznego

- 1 łyżeczkę organicznego oleju kokosowego extra virgin

- 3 łyżki organicznej mąki konopnej

- 3 łyżki organicznej mąki kukurydzianej

Banana obieramy ze skóry i rozgniatamy widelcem; do rozgniecionego banana dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy.




Porcję ciasta nakładamy (lekko rozpłaszczamy) maczaną w zimnej wodzie łyżeczką  na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.





 Wkładamy do rozgrzanego piekarnika (170 stopni + górna i dolna grzałka + termoobieg). Pieczemy przez 20 minut.








SMACZNEGO 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz