niedziela, 31 lipca 2016

Kluseczki kładzione żytnie z bazylią

Uwielbiam kluseczki kładzione :) Ponieważ są łatwe i szybkie w przygotowaniu, Rodzice często robią je dla mnie jako dodatek do obiadku.

Przepisów na zdrowe kluseczki na blogu znajdziecie wiele, na przykład:

TU znajdziecie przepis na kładzione kluseczki orkiszowe

- a TUTAJ jest przepis na kładzione kluseczki gryczane 

Całkiem niedawno zajadałem się nową wersją zdrowych kluseczek kładzionych, tym razem były to kładzione kluseczki żytnie z dodatkiem bazylii :)


Do przygotowania kładzionych kluseczek żytnich z bazylią potrzeba (ilości podanych składników = 1 porcja obiadowa):

- 3 łyżki organicznej mąki żytniej typ 720
- 1 łyżka organicznego siemienia lnianego złotego (zmielić w młynku)
- pół łyżeczki organicznej suszonej bazylii
- 6 łyżek wody mineralnej lub źródlanej niegazowanej

Najpierw mieszamy w miseczce suche składniki, czyli mąkę ze zmielonym siemieniem i suszoną bazylią, po czym dodajemy wodę i dokładnie mieszamy.




Ciasto odstawiamy na około 10 minut. Po tym czasie, łyżeczką maczaną w gotującej się wodzie nabieramy porcje ciasta i kładziemy na gotującą się wodę.
Kluseczki gotujemy około 5 minut, po czym je odcedzamy.







Ja kluseczkami zajadałem się w towarzystwie garści ziaren świeżej kukurydzy (ziarna odkrojone nożem z dokładnie wymytej kolby) z plasterkiem tofu naturalnego (pokrojonego w kosteczkę) oraz z kawałkiem pomidora (pokrojonego w kosteczkę) i z 1 łyżeczką organicznej oliwy z oliwek extra virgin.














SMACZNEGO 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz