niedziela, 17 lipca 2016

Zapiekanka warzywna z amarantusem

Pyszna i zdrowa warzywna zapiekanka z amarantusem :)

W żaroodpornej foremce lub garnku warstwami kolejno układamy:


1. porwane liście młodej kapusty (tak aby przykryły dno)


2. batat - obrany ze skórki i pokrojony w kostkę 


3. kilka łyżek organicznego amarantusa


4. paprykę czerwoną i żółtą - wypestkowane i pokrojone w mniejsze kawałki


5. kilka garści mrożonego groszku zielonego


6. marchewkę - obraną ze skórki i pokrojoną w plastry


7. kilka garści świeżego koperku poszatkowanego oraz łyżkę organicznej kurkumy mielonej


8. pomidory - pokrojone w półplasterki


9. i na końcu okrywamy całość liściem kapusty młodej




Tak przygotowany żaroodporny garnek/foremkę przykrywany pokrywką i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (160 stopni + górna i dolna grzałka + termoobieg).
Po 30 minutach pieczenia, zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i zdejmujemy pokrywkę. Pieczemy dalej przez 1 godzinę. Następnie, zwiększamy znowu temperaturę do 160 stopni i pieczemy jeszcze przez 15 minut - do miękkości batata.


Poniżej, upieczona zapiekanka :)





Kiedy zapiekanka wystygnie, przechowujemy ją w lodówce.
Porcję zapiekanki przed podaniem podgrzewamy w piekarniku lub wyjmujemy z lodówki na około pół godziny przed podaniem, aby ogrzała się w temperaturze pokojowej.
Podajemy z 1 łyżeczką organicznej oliwy z oliwek lub innego nierafinowanego oleju - w zależności co kto lubi :)




moja miska z obiadkiem, czyli porcją zapiekanki :)







 SMACZNEGO 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz