niedziela, 17 lipca 2016

Pomysł na obiad na kilka dni, czyli KASZA GRYCZANA Z BOBEM

Sezon na mój ukochany bób w pełni :) Zajadam się nim całymi dniami - na spacerach, w obiadach itd.

Rodzice kupują paczkę świeżego bobu, wrzucają na gotującą się wodę z dodatkiem odrobiny organicznego kminku całego lub organicznej suszonej bazylii, gotują bób przez 8 min., odcedzają, a kiedy bób przestygnie i przeschnie, wkładają go do lodówki w szklanej lub porcelanowej misce - w ten sposób mam zapas przekąsek w postaci gotowanego bobu na kilka dni :)

Całkiem niedawno zajadałem się bobem w towarzystwie kaszy gryczanej w porze obiadu :)

Do przygotowania obiadku, Rodzice wykorzystali:

- organiczną kaszę gryczaną prażoną Lestello


kaszę Rodzice znaleźli w sklepie Lidl; 400 g czyli 4 woreczki to koszt ok. 6 zł. 



- świeży bób

- świeży koperek

- organiczną oliwę z oliwek extra virgin


Bób w większej ilości przygotowujemy tak jak opisałem powyżej.
Kaszę gryczaną (w moim przypadku woreczek kaszy starcza na około 5 dni) gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu; po wystudzeniu, kaszę przesypujemy do zamykanego pojemnika szklanego i tak jak w przypadku bobu - przechowujemy ją w lodówce.

Codzienne przygotowanie obiadu z wcześniej przygotowanych składników jest proste i szybkie :)

Do miseczki wkładamy porcję wcześniej ugotowanego bobu i kaszy, dodajemy garść posiekanego świeżego koperku, oraz 1 łyżeczkę oliwy, mieszamy i obiad mamy gotowy :)











SMACZNEGO 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz