piątek, 8 kwietnia 2016

Zupa pomidorowa z fasolką szparagową

Uwielbiam pomidorówkę :) mógłbym ją jeść przez cały rok :)

Przepisów na pomidorową na naszym blogu znajdziecie wiele, na przykład:

TU pisaliśmy o pomidorowej z zielonym groszkiem i topinamburem

- TUTAJ znajdziecie przepis na pomidorową ze świeżych pomidorów

TU opisaliśmy nasz pomysł na nietypową pomidorową

- a TUTAJ znajdziecie nasz przepis na pomidorową na soku pomidorowym


Przyszedł czas na kolejny pomysł Rodziców na zupę pomidorową :) Tym razem jest to zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów z dodatkiem fasolki szparagowej. PYCHOTA ! Jak zawsze przy pomidorówce, miseczkę wylizywałem do czysta i moimi pięknymi oczkami prosiłem o małą dokładeczkę :)


Do przygotowania zupy pomidorowej z fasolką szparagową, najpierw potrzebujemy:

-  1 marchew (obrać ze skórki, zetrzeć na tarce na dużych oczkach)
- pół korzenia pietruszki (obrać ze skórki, zetrzeć na tarce na dużych oczkach)
- 1 ząbek czosnku (rozgnieść pięścią, obrać ze skórki, pokroić w drobną kosteczkę)
- plasterek imbiru (obrać ze skórki, zetrzeć na tarce na małych oczkach)
- 1 organiczny listek laurowy.

Wszystkie składniki wrzucamy do garnuszka, zalewamy zimną wodą (wody troszkę ponad powierzchnię warzyw), zagotowujemy, gotujemy pod przykryciem przez 10 minut, po czym dodajemy:

- 3 organiczne pomidory (pokrojone w małe kawałeczki)
- pół łyżeczki organicznej kurkumy mielonej
- szczyptę organicznego cynamonu mielonego

i gotujemy dalej pod przykryciem przez kolejne 15 minut. Po tym czasie, dodajemy:

- garść mrożonej fasolki szparagowej żółtej i garść mrożonej fasolki szparagowej zielonej.

Czekamy aż zupa znowu  zagotuje się po dodaniu mrożonek i gotujemy jeszcze przez 3 minuty.

Po skończeniu gotowania, wyławiamy listek laurowy.







Zupkę po wystudzeniu przechowujemy w lodówce.

Porcję zupy przed podaniem, podgrzewamy na małym ogniu. Ja zupkę jadłem z:

- porcją ugotowanej kaszy jaglanej według przepisu Mamy, który znajdziecie TU, oraz

- garstką świeżej posiekanej natki i

- 1 łyżeczką organicznej oliwy z oliwek extra virgin



porcja kaszy jaglanej z natką pietruszki i oliwą czekające na porcję zupki

obiadek w całości, czyli porcja zupy pomidorowej z fasolką szparagową z dodatkiem kaszy jaglanej, natki pietruszki i oliwy z oliwek  





SMACZNEGO 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz