Przepisów na pomidorową na naszym blogu znajdziecie wiele, na przykład:
- TU pisaliśmy o pomidorowej z zielonym groszkiem i topinamburem
- TUTAJ znajdziecie przepis na pomidorową ze świeżych pomidorów
- TU opisaliśmy nasz pomysł na nietypową pomidorową
- a TUTAJ znajdziecie nasz przepis na pomidorową na soku pomidorowym
Przyszedł czas na kolejny pomysł Rodziców na zupę pomidorową :) Tym razem jest to zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów z dodatkiem fasolki szparagowej. PYCHOTA ! Jak zawsze przy pomidorówce, miseczkę wylizywałem do czysta i moimi pięknymi oczkami prosiłem o małą dokładeczkę :)
Do przygotowania zupy pomidorowej z fasolką szparagową, najpierw potrzebujemy:
- 1 marchew (obrać ze skórki, zetrzeć na tarce na dużych oczkach)
- pół korzenia pietruszki (obrać ze skórki, zetrzeć na tarce na dużych oczkach)
- 1 ząbek czosnku (rozgnieść pięścią, obrać ze skórki, pokroić w drobną kosteczkę)
- plasterek imbiru (obrać ze skórki, zetrzeć na tarce na małych oczkach)
- 1 organiczny listek laurowy.
Wszystkie składniki wrzucamy do garnuszka, zalewamy zimną wodą (wody troszkę ponad powierzchnię warzyw), zagotowujemy, gotujemy pod przykryciem przez 10 minut, po czym dodajemy:
- 3 organiczne pomidory (pokrojone w małe kawałeczki)
- pół łyżeczki organicznej kurkumy mielonej
- szczyptę organicznego cynamonu mielonego
i gotujemy dalej pod przykryciem przez kolejne 15 minut. Po tym czasie, dodajemy:
- garść mrożonej fasolki szparagowej żółtej i garść mrożonej fasolki szparagowej zielonej.
Czekamy aż zupa znowu zagotuje się po dodaniu mrożonek i gotujemy jeszcze przez 3 minuty.
Po skończeniu gotowania, wyławiamy listek laurowy.
Zupkę po wystudzeniu przechowujemy w lodówce.
Porcję zupy przed podaniem, podgrzewamy na małym ogniu. Ja zupkę jadłem z:
- porcją ugotowanej kaszy jaglanej według przepisu Mamy, który znajdziecie TU, oraz
- garstką świeżej posiekanej natki i
- 1 łyżeczką organicznej oliwy z oliwek extra virgin
porcja kaszy jaglanej z natką pietruszki i oliwą czekające na porcję zupki |
obiadek w całości, czyli porcja zupy pomidorowej z fasolką szparagową z dodatkiem kaszy jaglanej, natki pietruszki i oliwy z oliwek |
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz