sobota, 14 września 2013

Obiad z zupą w roli głównej - Zupa pomidorowa na soku pomidorowym z zarodkami pszennymi i fasolką szparagową

Sok pomidorowy uwielbiam, podobnie jak mama - czasem dostaję kilka łyczków takiego soku bez dodatku cukru do miseczki jako "przekąskę".
Sokiem pomidorowym można się delektować samym w sobie, można też go wykorzystać do przygotowania zupy pomidorowej :) i taką właśnie zupkę na bazie soku pomidorowego spałaszowałem w tym tygodniu na obiadek :)

Potrzebujemy:

- pół marchewki
- mała pietruszka (korzeń)
- kilka fasolek szparagowych żółtych
- garść natki pietruszki posiekanej
- pół łyżeczki suszonej bazylii
- szklanka soku pomidorowego bez cukru
- 1 łyżka zarodków pszennych
- 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin

Marchew i pietruszkę obieramy i trzemy na tarce do garnuszka na drobnych oczkach. Fasolkę szparagową myjemy, kroimy na mniejsze kawałeczki i dodajemy do startej marchewki i pietruszki. Do garnuszka dodajemy jeszcze bazylię, natkę pietruszki i sok pomidorowy. Zagotowujemy i na małym ogniu gotujemy przez 10 min. Na koniec dodajemy zarodki pszenne i oliwę, mieszamy, przelewamy do miseczki, czekamy aż przestygnie i jemy :)

to wszystkie warzywka w garnuszku czekające na sok pomidorowy :)


a to już gotowa zupka:)





smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz