sobota, 28 września 2013

Ciasteczka cynamonowe ze słodkim ziemniakiem, czyli ciąg dalszy wizyty gości z Ameryki ;]

Tak skończyła się wizyta jednego z gości z Ameryki ;] Słodki ziemniak wylądował w sałatce, którą pochłonąłem na obiad. Drugi gość z Ameryki, czyli batat, wylądował w moich ciasteczkach :)

Potrzebujemy:

- 1 batat 
- 1 płaska łyżeczka cynamonu mielonego
- 3 łyżki kaszki kukurydzianej drobnej 

Wymytego batata wrzucamy do gotującej się wody, gotujemy 30-40 min. (w zależności od wielkości ziemniaka), odcedzamy, obieramy i gnieciemy tłuczkiem do ziemniaków. Dodajemy do niego cynamon i kaszkę kukurydzianą, dokładnie mieszamy, zakrywamy folią aluminiową i odstawiamy do ostygnięcia (masa musi być zimna). Następnie, łyżeczką maczaną w zimnej wodzie nabieramy porcje ciasta i wilgotnymi rękoma lepimy kuleczki, spłaszczamy i kładziemy na suchą rozgrzaną patelnię. Suszymy z obu stron do zarumienienia. 






smacznego pogryzania na spacerach :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz