sobota, 28 września 2013

Soczewica zielona z buraczkiem i natką pietruszki

Obiad jednogarnkowy z pyszną i zdrową soczewicą w towarzystwie nie mniej pysznego i zdrowego buraczka :) że już z nie wspomnę o natce pietruszki, która jest bogata w błonnik, antyoksydanty, oraz witaminy i minerały. Wspomaga usuwanie toksyn z organizmu, przez co wykazuje właściwości antynowotworowe. No i to co chyba każdy rodzic czworonoga wie - walczy z nieświeżym oddechem (więcej na temat natki pietruszki znajdziecie tu i tutaj).

Aby przygotować pyszny rozgrzewający i zdrowy obiad jednogarnkowy, potrzebujemy:

- 1 burak
- 2 łyżki soczewicy zielonej
- 2 garście posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka oleju rzepakowego

Buraka obieramy i kroimy w kostkę, wrzucamy do garnuszka, zalewamy wodą i zagotowujemy. Dodajemy soczewicę i nastawiamy timer na 20 min. Na 5 min. przed końcem gotowania dodajemy natkę pietruszki. Po 20 min. zawartość garnuszka odcedzamy, przesypujemy do miseczki, mieszamy z olejem i gotowe :)





smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz