Czerwona papryka to źródło witaminy C, beta karotenu (który ma właściwości antynowotworowe, a u starszych czworonogów chroni przed zaćmą i innymi problemami ze wzrokiem). Poza tym, papryka czerwona znana jest z tego, że pomaga w zapobieganiu zapaleniom stawów u starszych czworonogów.
Paprykę możemy chrupać w formie pogryzki, ale można ją też wykorzystać do obiadku :)
Aby przygotować pyszny obiad z dodatkiem papryki czerwonej, potrzebujemy:
- 4 malutkie młode ziemniaczki
- kawałek czerwonej papryki
- kilka listków świeżej bazylii
- 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
Ziemniaczki myjemy, wrzucamy na gotującą się wodę, gotujemy 20 min., odcedzamy, kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do miseczki. Paprykę kroimy w kosteczkę i dodajemy do ziemniaczków, podobnie jak i listki bazylii porwane na mniejsze kawałki, oraz oliwę. Wszystko mieszamy i jemy :)
smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz