sobota, 7 września 2013

Obiad z zupą w roli głównej - Krem z buraka i fasoli Adzuki

Kolejna pyszna rozgrzewająca gęsta zupka krem jaką mama przygotowała dla mnie na rozgrzanie po jednym z przedobiadkowych spacerków w tym tygodniu :)

Potrzebujemy:

- 1 burak
- 1 marchew
- 3 łyżki organicznej ugotowanej fasoli Adzuki (fasolę moczymy przez noc w wodzie, odcedzamy, wrzucamy na gotującą się wodę i gotujemy 30 min., odcedzamy)
- garść posiekanej natki pietruszki
- pół łyżeczki tymianku
- 1 łyżka oleju rzepakowego

Buraka i marchew obieramy i kroimy w drobną kostkę, wrzucamy do garnuszka, dodajemy tymianek i pół szklanki wody, gotujemy na małym ogniu 15 min. Do garnuszka dodajemy ugotowaną fasolę i wszystko blendujemy, po czym dodajemy natkę pietruszki i gotujemy jeszcze na bardzo małym ogniu przez 2-3 minutki. Przelewamy do miseczki, dodajemy olej, mieszamy, czekamy aż przestygnie i jemy :)




smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz