sobota, 7 września 2013

Obiad z zupą w roli głównej - Krem z kukurydzy z płatkami ryżowymi

Za niedługo koniec sezonu na świeżą kukurydzę, później będziemy już tylko mogli korzystać z kukurydzy mrożonej, ewentualnie konserwowej, no ale to już nie ten sam smak.
Teraz kiedy dni są coraz chłodniejsze, fajnym sposobem na wykorzystanie świeżej kukurydzy jest przygotowanie zupy krem :) która nie tylko fajnie rozgrzewa, lecz także fajnie wypełnia brzuszek :)

Potrzebujemy:

- 1 kolba kukurydzy
- 2 łyżki płatków ryżowych
- 1 szklanka wody
- 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin  (opcjonalnie)

Kolbę myjemy, nożem odkrajamy ziarenka, wsypujemy je do garnuszka, zalewamy szklanką wody i gotujemy na małym ogniu 10 min. Zawartość garnuszka blendujemy, dodajemy płatki ryżowe i na bardzo  małym ogniu gotujemy jeszcze 2-3 min. ciągle mieszając. Przelewamy do miseczki, czekamy aż wystygnie, dodajemy łyżkę oliwy z oliwek, mieszamy i jemy :)





smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz