sobota, 21 września 2013

Obiad na słodko - Kasza gryczana niepalona z sosem dyniowo - cynamonowym

Pyszny rozgrzewający obiad na słodko z robionym przez mamę sosem dyniowo - cynamonowym. Pychotka :)

Potrzebujemy:

- 2 łyżki kaszy gryczanej niepalonej
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- kubek (taki jak tutaj) dyni pokrojonej w małe kawałeczki
- 2 szczypty cynamonu mielonego

Kaszę gryczaną wrzucamy na gotującą się wodę, gotujemy 15 min., odcedzamy, przesypujemy do miseczki i mieszamy z olejem rzepakowym. Pokrojoną dynię zalewamy wodą (pół kubka) i gotujemy 10 min. Tłuczkiem do ziemniaków gnieciemy dynię wraz z pozostałą z jej gotowania wodą, dodajemy cynamon, mieszamy i zalewamy kaszę czekającą na sosik w miseczce. Mieszamy i jemy :)

to kawałki dyni, z których mama zrobiła sosik :)


a to już gotowy obiadek :)




smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz