Potrzebujemy:
- pół kubka ziaren kukurydzy odkrojonych z kolby nożem
- garść posiekanej natki pietruszki
- 6 łyżek płatków ryżowych
Ziarenka kukurydzy wrzucamy do garnuszka, zalewamy 1 kubkiem (takim jak na zdjęciu niżej, ważne bo kubek jest nieco większy od szklanki) wody, gotujemy 10 min. Ugotowaną kukurydzę wraz z pozostałą wodą z gotowania blendujemy, dodajemy natkę pietruszki i płatki ryżowe, mieszamy, miseczkę zakrywamy folią aluminiową (stroną błyszczącą do zawartości kubeczka tak aby trzymała ciepło) i odstawiamy na kilka godzin (4-6 godzin). Po tym czasie, masę należy zamieszać i łyżeczką nabieramy porcje ciasta. Rękoma lepimy kuleczki, lekko spłaszczamy i kładziemy na suchą rozgrzaną patelnię, suszymy z obu stron do zarumienienia.
to kubek (tak żebyście mieli ogląd ile kukurydzy i ile wody użyć)
a to gotowe pyszności :)
smacznego na spacerach :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz