niedziela, 24 kwietnia 2016

Bezglutenowe chlebki owsiano - kukurydziane z masłem fistaszkowym z cynamonem

Jakiś czas temu na obiad zajadałem się pysznymi domowymi chlebkami owsiano - kukurydzianymi z domowym masłem fistaszkowym z cynamonem

Kiedyś pisałem wam o bardzo podobnym obiadku, a mianowicie o bułeczkach orzechowych z masłem fistaszkowym - przepis znajdziecie TU

Tym razem, mój obiadek składał się z dwóch podstawowych elementów, czyli:

1) chlebków owsiano - kukurydzianych, oraz 

2) masła fistaszkowego z cynamonem 


1) Najpierw przygotowujemy chlebki

Porcję płatków owsianych bezglutenowych Jumbo PROVENA (my wykorzystaliśmy porcję płatków odmierzonych 200 ml słoiczkiem po oleju kokosowym) zalewamy gorącą przegotowaną wodą (wody tyle aby przykryła płatki) i odstawiamy pod przykryciem na 10 minut. 
Po tym czasie, płatki dokładnie mieszamy i dodajemy do nich:
- pół łyżeczki organicznej, mielonej kurkumy 
- 6 łyżek organicznej mąki kukurydzianej 
- 1 łyżkę organicznej oliwy z oliwek extra virgin 
Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy ciasto na bok w temperaturze pokojowej na ok. 15 minut.  





Łyżką maczaną w zimnej wodzie nabieramy porcje ciasta i kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, nałożone na papier porcje ciasta lekko rozpłaszczamy łyżką. 






Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (170 stopni + górna i dolna grzałka + termoobieg). Pieczemy ok. 25 minut. 
Chlebki zdejmujemy z papieru dopiero wtedy kiedy przestygną. 
Wystudzone chlebki przechowujemy w papierowej torebce lub opakowaniu w temp. pokojowej. 






2) Następnie, zajmujemy się przygotowaniem masła.

Porcję obranych fistaszków (my wykorzystaliśmy porcję obranych fistaszków odmierzonych 200 ml słoiczkiem po oleju kokosowym) 




wraz z 1 łyżką organicznej oliwy z oliwek extra virgin oraz 2 szczyptami organicznego, mielonego cynamonu mielimy w rozdrabniaczu przez ok. 3-4 minuty.  W ten sposób otrzymujemy masło fistaszkowe z cynamonem :)
Masło przechowujemy w zamkniętym słoiczku w lodówce.
Świetnie nadaje się też jako wypełniacz do konga kupnego lub domowego (o domowych kongach pisaliśmy TUTAJ).






I przechodzimy do składania obiadku :)

Chlebek lub dwa lub więcej w zależności od wielkości czworonożnego głodomorka smarujemy z jednej strony porcją masełka fistaszkowego, 








kroimy na mniejsze kawałeczki 






i posypujemy cząsteczkami organicznego pomidora (pomidor kroimy w kosteczkę). 





SMACZNEGO 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz