Całkiem niedawno, Rodzice na obiad zaserwowali mi ryż czerwony w towarzystwie mleka kokosowego i gruszki :)
Do przygotowania tego dania, Rodzice wykorzystali:
- organiczny ryż czerwony pełnoziarnisty Bio Planet
- organiczne mleko kokosowe enerBio
- gruszkę
Ryż przygotowujemy w większej ilości, tak aby wystarczył nam na kilka dni:
ryż czerwony gotujemy w proporcji 1:2 [ryż:woda]; w moim przypadku Rodzice wykorzystali pół szklanki ryżu, który wrzucamy na 1 szklankę gotującej się wody, gotujemy ok. 45 minut pod przykryciem - w czasie gotowania nie mieszamy ryżu, po 45 minutach zdejmujemy ryż z ognia i pozostawiamy go w garnuszku pod przykryciem przez jakieś 15 minut, dopiero po tym czasie należy ryż przemieszać.
Ugotowany ryż po wystudzeniu, przechowujemy w lodówce.
Do porcji ugotowanego ryżu
dodajemy porcję mleka kokosowego.
Ryż z mlekiem w kolejne dni możemy przed podaniem podgrzać w garnuszku.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz