piątek, 8 kwietnia 2016

Ryż czerwony z mlekiem kokosowym i gruszką

Ryż czerwony jem bardzo często, najczęściej w daniach na słodko, ponieważ ten rodzaju ryżu ma lekko słodkawy smak :)

Całkiem niedawno, Rodzice na obiad zaserwowali mi ryż czerwony w towarzystwie mleka kokosowego i gruszki :)

Do przygotowania tego dania, Rodzice wykorzystali:

- organiczny ryż czerwony pełnoziarnisty Bio Planet
- organiczne mleko kokosowe enerBio
- gruszkę

Ryż przygotowujemy w większej ilości, tak aby wystarczył nam na kilka dni:

ryż czerwony gotujemy w proporcji 1:2 [ryż:woda]; w moim przypadku Rodzice wykorzystali pół szklanki ryżu, który wrzucamy na 1 szklankę gotującej się wody, gotujemy ok. 45 minut pod przykryciem - w czasie gotowania nie mieszamy ryżu, po 45 minutach zdejmujemy ryż z ognia i pozostawiamy go w garnuszku pod przykryciem przez jakieś 15 minut, dopiero po tym czasie należy ryż przemieszać.
Ugotowany ryż po wystudzeniu, przechowujemy w lodówce.

Do porcji ugotowanego ryżu





dodajemy porcję mleka kokosowego.





Ryż z mlekiem posypujemy kawałeczkami gruszki (pół gruszki kroimy  w kostkę)






Ryż z mlekiem w kolejne dni możemy przed podaniem podgrzać w garnuszku.


SMACZNEGO 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz