piątek, 13 grudnia 2013

Ciastka buraczkowo-jabłkowe z tymiankiem

Pyszne burakowo-jabłkowe ciasteczka z nutką tymianku :) Takie ciacha zaserwowali mi rodzice na spacery w tym tygodniu :)

Potrzebujemy:

- 1 burak
- 1 jabłko
- 1 łyżka suszonego tymianku
- 4 łyżki z górką mąki orkiszowej chlebowej typ 1100 nadbużańska eko Młyny Wodne
- 2 łyżki zarodków pszennych

Buraczka obieramy i koimy na 4 ćwiartki.
Jabłko myjemy, kroimy na 4 ćwiartki, usuwamy pestki.
Buraka i jabłko rozdrabniamy w rozdrabniaczu lub blendujemy - musimy otrzymać wilgotną masę (zdjęcie poniżej).
Do otrzymanej masy dodajemy tymianek, mąkę, oraz zarodki, dokładnie mieszamy, zakrywamy i wstawiamy do lodówki na noc do przegryzienia się.
Łyżeczką maczaną w zimnej wodzie nakładamy porcje ciasta na suchą rozgrzaną patelnię, suszymy do zeschnięcia się z obu stron.


to otrzymana w rozdrabniaczu masa z buraka i jabłka 
 A to gotowe pyszności - ciastka burakowo-jabłkowe z tymiankiem :)






smacznego pogryzania na spacerach :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz