sobota, 19 października 2013

Soczewica zielona z brukselką i marchewką

Szybki zdrowy i pożywny obiad jednogarnkowy - czyli soczewica zielona z brukselką i marchewką :) Takim obiadkiem rozgrzewałem się po poniedziałkowym popołudniowym spacerku z mamą :)

Potrzebujemy:

- 2 łyżki soczewicy zielonej
- kilka brukselek
- pół dużej marchewki
- 1 łyżeczka pietruszki zielonej ciętej suszonej
- 1 łyżka oleju rzepakowego

Brukselkę myjemy i kroimy na ćwiartki. Marchew obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. W garnuszku zagotowujemy wodę, wrzucamy soczewicę, timer nastawiamy na 25 min. Na 10 min przed końcem gotowania dodajemy brukselkę, marchew i suszoną natkę pietruszki. Wszystko odcedzamy, przesypujemy do miseczki i mieszamy z olejem. Gotowe :)





smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz