sobota, 19 października 2013

Ciasteczka amarantusowo-orkiszowe z jabłkiem i cynamonem

Amarantus to źródło witaminy A, C, kwasu foliowego, witaminy B1, niacyny, ryboflawiny, a także takich składników mineralnych jak wapń, żelazo, potas, cynk, miedź, magnez i mangan.
Amarantus zawiera też lizynę, aminokwas z grupy aminokwasów niezbędnych dla organizmu.
Amarantus to źródło pełnowartościowego białka, błonnika, wielu witamin i składników mineralnych. Nie zawiera glutenu. Więcej informacji na temat amarantusa w diecie czworonogów poczytacie tutaj.

Wykorzystując amarantus, mama przygotowała dla mnie pyszne i zdrowe ciastka :)

Potrzebujemy:

- pół szklanki amarantusa
- pół dużego jabłka
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- pół szklanki otrębów owsianych
- 7 łyżek mąki orkiszowej chlebowej nadbużańskiej ekologicznej typ 1100 MŁYNY WODNE

Amarantus zalać wodą (półtora szklanki wody), zagotować i gotować na małym ogniu 15 min. Otręby owsiane zalać wrzątkiem (do powierzchni otrębów), przykryć i odstawić na 5 min. Jabłko wypestkować,  rozdrobnić razem ze skórką w rozdrabniaczu lub zetrzeć na tarce (drobne oczka). Do ugotowanego  amarantusa dodać cynamon, rozdrobnione jabłko, i namoczone otręby i  wymieszać. Następnie dodajemy mąkę orkiszową, dokładnie mieszamy. Łyżeczką maczaną w zimnej wodzie nakładamy porcje ciasta na rozgrzaną suchą patelnię, suszymy z obu stron do zarumienienia.





smacznego na spacerach :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz