sobota, 19 października 2013

Kasza jęczmienna w sosie marchewkowym z majerankiem

To jeden z maminych obiadków, który pochłonąłem w przeciągu kilku sekund :) Pysznościowy maminy sos marchewkowy to kosmos :)

Potrzebujemy:

- 2 łyżki kaszy jęczmiennej wiejskiej grubej
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 szklanka obranej pokrojonej w kostkę marchewki
- 1 łyżka majeranku otartego suszonego
- garstka łuskanych pestek dyni

Kaszę jęczmienną wrzucamy na gotującą się wodę, gotujemy 15 min., odcedzamy, przesypujemy do miseczki i mieszamy z 1 łyżką oleju rzepakowego.
Marchewkę wrzucamy do garnuszka razem z majerankiem, zalewamy szklanką wody i gotujemy 15 min. Ugotowaną marchewkę z majerankiem i wodą pozostałą z gotowania blendujemy z 1 łyżką oleju rzepakowego. Otrzymany sosik łączymy z ugotowaną kaszę jęczmienną, a wszystko posypujemy pestkami dyni. Gotowe :)

to ugotowana kasza wymieszana z olejem rzepakowym czekająca na sosik marchewkowy :)

to gotowy sosik marchewkowy :) 

A to już gotowy obiadek :)




smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz