Obiad nieziemsko pyszny :)
Moje pierwsze podejście do bananów warzywnych (inaczej plantanów, lub platanów) i na pewno nie ostatnie :)
WEGAŃSKI GULASZ Z SOCZEWICĄ, PLANTANAMI I FISTASZKAMI
Składniki potrzebne na początku gotowania:
- 2 plastry imbiru (obrane ze skórki, pokrojone w drobną kosteczkę)
- 1 marchew (obrana ze skórki, pokrojona w kostkę)
- 1 łodyga selera naciowego (pokrojona w kostkę)
- pół papryki żółtej i pół papryki czerwonej (wypestkowane, pokrojone w paseczki)
- 1 plantan (obrany ze skóry, pokrojony w ok. 1 cm plastry)
- 1 ząbek czosnku (obrany ze skórki, pokrojony w drobną kosteczkę)
- 1 łyżeczka organicznego majeranku suszonego
- 1 łyżeczka organicznej kurkumy mielonej
- szczypta organicznego cynamonu mielonego
- pół łyżeczki kminku całego
Wszystkie składniki wrzucamy do garnka, zalewamy zimną wodą (wody tyle, aby przykryła warzywa), zagotowujemy i dodajemy kolejny składnik:
- 8 łyżek organicznej soczewicy czerwonej
Gotujemy na małym ogniu (pod przykryciem co jakiś czas mieszając) do miękkości plantana (ok. 15 minut), po czym dodajemy następny składnik:
- pół filiżanki fistaszków (obrane i zmielone)
Gotujemy dalej przez ok. 5 minut (na małym ogniu, pod przykryciem), a następnie dodajemy ostatni składnik:
- pół filiżanki przecieru pomidorowego bez soli i bez konserwantów Podravka
Gotujemy wszystko jeszcze przez 5 minut pod przykryciem na małym ogniu i gotowe :)
Gulasz po wystudzeniu przechowujemy w lodówce.
Porcję przed podaniem podgrzewamy na małym ogniu.
Ja gulasz pochłaniałem w towarzystwie organicznego oleju kokosowego (1 łyżeczka na porcję gulaszu) oraz garści posiekanej natki pietruszki i natki z selera korzeniowego.
SMACZNEGO
Poniżej przypomnienie na inne wypróbowane przeze mnie wersje gulaszu wegańskiego:
- TU znajdziecie przepis na wegański gulasz "na winie"
- TUTAJ jest przepis na wegański gulasz z kostkami z kaszy kukurydzianej
- TU mamy przepis na wegański gulasz z batatami
- TUTAJ znajdziecie przepis na wegański gulasz z komosą ryżową
- a TU mamy przepis na wegańską wersję afrykańskiego gulaszu z fistaszkami, czyli maafe
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz