niedziela, 22 stycznia 2017

Wegański gulasz "na winie"

Wegański gulasz "na winie", czyli co się pod rękę nawinie to w garze ląduje ;) 
Takim oto gulaszem "na winie" całkiem niedawno zajadaliśmy się razem z Tatą. 
Miski wylizywaliśmy do czysta na błysk - niczym zmywarki  do naczyń ;) 
Taki dobry obiad nam wyszedł :)


Do przygotowania gulaszu na początku potrzebujemy:


- 1 marchewkę (obrana ze skórki, pokrojona w drobną kostkę)

- 1 korzeń pietruszki (obrany ze skórki, pokrojony w drobną kostkę)

- 1 ząbek czosnku (obrany ze skórki, drobno posiekany)

- kawałek kapusty pekińskiej (drobno poszatkowany)

- 1 dużą paprykę czerwoną (wypestkowana, pokrojona w mniejsze kawałki)

- 1 łyżeczkę organicznego majeranku suszonego 

- 1 łyżeczkę organicznego tymianku suszonego

- 1 łyżeczkę organicznego rozmarynu suszonego

- 1 łyżeczkę organicznej bazylii suszonej

- 1 łyżeczkę organicznego kminku całego

- 1 łyżeczkę organicznej kurkumy mielonej

- 1 organiczny listek laurowy

- szczyptę organicznego cynamonu mielonego 

- 1 kartonik przecieru pomidorowego bez soli i bez konserwantów Podravka

- 400 ml zimnej wody 


Wszystkie składniki wrzucamy do gara, zagotowujemy i dodajemy kolejne składniki:


- 2 łyżki naturalnego ryżu brązowego 

- 2 łyżki kaszy pęczak

- 2 łyżki organicznego amarantusa 

- 2 łyżki organicznej soczewicy czerwonej 


Wszystko gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez 30 minut, co jakiś czas mieszając. 







Gulasz po wystudzeniu przechowujemy w lodówce. Pod koniec gotowania wyławiamy i wyrzucamy listek laurowy. 


Do gulaszu potrzebna będzie jeszcze kasza gryczana:
Woreczek organicznej kaszy gryczanej prażonej Lestello Bio gotujemy zgodnie z czasem na opakowaniu; ugotowaną kaszę wysypujemy z woreczka, kiedy wystygnie przekładamy do zamykanego słoiczka i przechowujemy w lodówce. 






Codziennie podgrzewamy na małym ogniu porcję gulaszu; do ciepłego gulaszu dodajemy porcję wcześniej ugotowanej kaszy gryczanej oraz 1 łyżeczkę oleju (ja dostawałem organiczną oliwę z oliwek extra virgin), mieszamy i obiad mamy gotowy :) 










SMACZNEGO 



Poniżej przepisy na inne nasze gulaszowe wariacje:

- przepis na gulasz wegański z kostkami z kaszy kukurydzianej znajdziecie TU

- przepis na gulasz wegański z batatami znajdziecie TUTAJ

- przepis na gulasz wegański z komosą ryżową jest TU

- przepis na afrykański gulasz z masłem orzechowym znajdziecie TUTAJ


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz