niedziela, 29 stycznia 2017

Bigos wegański z 3 rodzajów kapusty

Bigosik, ach ten bigosik :) bardzo go lubię :) Niedawno Rodzice zaszaleli i wymyśli przepis na bigos z 3 rodzajów kapusty: białej, pekińskiej i kiszonej. 

O kapuście kiszonej w diecie czworonoga pisaliśmy nieco więcej TU, o kapuście białej - TUTAJ, a o kapuście pekińskiej - TU

Bigos wyszedł nam nieziemsko dobry :) Miska po obiadku nie wymagała mycia ;) Wylizywałem ją do czysta :)


Aby przygotować bigos, potrzebujemy na początku:


- niewielki kawałek kapusty białej (drobno poszatkować)

- niewielki kawałek kapusty pekińskiej (drobno poszatkować)

- 1 marchewkę (obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę)

- 1 łyżeczkę organicznej kurkumy mielonej

- 1 łyżeczkę organicznego majeranku suszonego

- 1 organiczny listek laurowy

- pół łyżeczki organicznego kminku całego (zmielić w młynku lub rozgnieść w moździerzu)

- ok. 200 ml przegotowanej zimnej wody


Wszystko wrzucamy do garnka, zagotowujemy i gotujemy pod przykryciem przez 10 minut, po czym dodajemy kolejny składnik:


- groch łuskany połówki (ok. 4 łyżki)


Wszystko gotujemy dalej pod przykryciem na małym ogniu przez 15 minut co jakiś czas mieszając. Następnie dodajemy resztę składników:


- 100 ml zimnej przegotowanej wody

- 100 ml przecieru pomidorowego bez soli i konserwantów Podravka

- garść posiekanego koperku

- garść organicznej kapusty kiszonej (drobno poszatkować)

Kupiona w sklepie Lidl za niecałe 7 złotych 




Wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy dalej pod przykryciem przez 10 minut co jakiś czas mieszając. Pod koniec gotowania z bigosu usuwamy listek laurowy. 







Po wystudzeniu bigos przechowujemy w lodówce. 

Do bigosu potrzebny będzie jeszcze ryż:
Woreczek naturalnego ryżu brązowego gotujemy zgodnie z czasem na opakowaniu; ugotowany ryż wysypujemy z woreczka, kiedy wystygnie przekładamy go do zamykanego słoiczka i przechowujemy w lodówce.





Codziennie podgrzewamy na małym ogniu porcję bigosu; do ciepłego bigosu dodajemy porcję wcześniej ugotowanego ryżu oraz 1 łyżeczkę oleju (ja dostawałem organiczny olej rzepakowy), mieszamy i obiad mamy gotowy :)



porcja ryżu z dodatkiem oleju rzepakowego czekająca na podgrzewający się bigosik :)

porcja podgrzanego bigosiku :)



wszystko mieszamy ze sobą i obiad gotowy :)







SMACZNEGO 



Poniżej przepisy na inne wersje bigosu naszego pomysłu:

TU znajdziecie przepis na bigos wegański z fasolą mung i amarantusem

TUTAJ jest przepis na bigos wegański z czerwoną soczewicą 

TU znajdziecie przepis na wegański bigos pekiński z czarną soczewicą 

TU znajdziecie przepis na wegański bigos warzywny 

- a TUTUTAJ i TU znajdziecie przepisy na wegański bigos z młodej kapusty 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz