piątek, 4 kwietnia 2014

Samce w kuchni czyli Tata gotuje dla mnie :) Bigos z młodej kapusty - dalsze zmagania z głowami młodej kapusty ;]

O pojawieniu się młodej kapusty - pierwszej w tym sezonie u nas w domu - pisałem już przy okazji surówki z młodej kapusty.
Oto dalszy ciąg naszych zmagań z "nowalijką" ;]

Aby przygotować pyszny bigos z młodej kapusty przepisu Taty, potrzebujemy:

- 1 główka młodej kapusty
- 5 pomidorów
- 1 marchewka
- pół łyżeczki kminku całego
- pół pęczka koperku

Kapustę (usuwamy wierzchnie liście) drobno szatkujemy.
Pomidory myjemy (usuwamy białe głąbki) i kroimy w kostkę.
Marchewkę obieramy ze skórki i kroimy w plasterki.
Poszatkowaną kapustę zalewamy wodą (ok. 300 ml.), zagotowujemy, dodajemy pomidory, marchewkę, kminek i gotujemy wszystko pod przykryciem 20 min.
Na 5 min. przed końcem gotowania dodajemy wymyty i posiekany koperek.
Po wystudzeniu bigos przechowujemy w lodówce. Przed podaniem porcję podgrzewamy.
Bigos możemy jeść sam bez dodatków, lub z dodatkami, na przykład z olejem rzepakowym, z mielonymi pestkami dyni czy słonecznika, albo z otrębami na przykładami żytnimi czy pszennymi.


Garnek świeżo ugotowanego bigosu :)


tu porcja bigosu z łyżką oleju rzepakowego 


tu porcja z mielonymi łuskanymi pestkami dyni 


a tu porcja bigosu z otrębami żytnimi i łyżką oleju rzepakowego :)

smacznego bigosowania :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz