Bigos uwielbiam :) zajadam się nim w różnych wersjach. Robiliśmy:
- bigos z młodej kapusty (przepis znajdziecie TU, a drugi nieco inny przepis znajdziecie TUTAJ)
- bigos warzywny (przepis znajdziecie TUTAJ)
- bigos z czerwoną soczewicą (przepis znajdziecie TU; przepis na nieco inną wersję znajdziecie TUTAJ), oraz
- bigos pekiński (przepis znajdziecie TU)
Na koniec starego roku i początek nowego roku, Rodzice przygotowali nową wersję bigosu z fasolą mung i amarantusem :)
Do przygotowania stawiającego na nogi po sylwestrowym świętowaniu bigosu, potrzebujemy na początku:
- 1 marchew (obieramy ze skórki i trzemy na tarce - grube oczka)
- 1 korzeń pietruszki (obieramy ze skórki i trzemy na tarce - grube oczka)
- kawałek kopru włoskiego [ inaczej fenkuł] (myjemy i kroimy w kosteczkę)
- 1 ząbek czosnku (rozgniatamy, obieramy ze skórki i kroimy w kosteczkę)
- pół czerwonej papryki (myjemy, usuwamy pestki, kroimy w kostkę)
- ok. 1/4 małej główki kapusty białej (drobno szatkujemy)
- 3 liście laurowe bio
- pół łyżeczki kminku całego bio
- ok. pół szklanki wcześniej ugotowanej fasoli mung (fasolę moczymy w zimnej wodzie przez noc, odcedzamy, zalewamy świeżą zimną wodą i gotujemy przez ok. 30 minut z 1 łyżeczką kuminu całego bio, odcedzamy)
- pół szklanki wody
Wszystkie składniki wrzucamy do garnuszka, zagotowujemy i dodajemy:
- 2 łyżki amarantusa bio
Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem co jakiś czas mieszając. Po ok. 20 minutach, dodajemy:
- garść posiekanego koperku, oraz
- garść odciśniętej i poszatkowanej kapusty kiszonej z marchewką DOMINIK
Całość gotujemy dalej przez 5 minut, po czym dodajemy:
- pół szklanki passaty pomidorowej EkoWital
Gotujemy wszystko jeszcze przez około 15 minut na małym ogniu pod przykryciem co jakiś czas mieszając.
Po ugotowaniu, z bigosu wyrzucamy liście laurowe.
Porcję bigosu podajemy z 1 łyżeczką oliwy z oliwek extra virgin.
Bigos przechowujemy w lodówce. Porcję bigosu przed podaniem podgrzewamy na małym ogniu.
Gotujemy wszystko jeszcze przez około 15 minut na małym ogniu pod przykryciem co jakiś czas mieszając.
Porcję bigosu podajemy z 1 łyżeczką oliwy z oliwek extra virgin.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz