niedziela, 10 stycznia 2016

Nietypowy bigos - BIGOS Z FASOLĄ MUNG I AMARANTUSEM

W Sylwestra, Nowy Rok i na początku nowego roku, razem z Tatą zajadaliśmy się pysznym bigosem dodającym siły po sylwestrowym wyczerpującym świętowaniu :)

Bigos uwielbiam :) zajadam się nim w różnych wersjach. Robiliśmy:

- bigos z młodej kapusty (przepis znajdziecie TU, a drugi nieco inny przepis znajdziecie TUTAJ)
- bigos warzywny (przepis znajdziecie TUTAJ)
- bigos z czerwoną soczewicą (przepis znajdziecie TU; przepis na nieco inną wersję znajdziecie TUTAJ), oraz
- bigos pekiński (przepis znajdziecie TU)

Na koniec starego roku i początek nowego roku, Rodzice przygotowali nową wersję bigosu z fasolą mung i amarantusem :)

Do przygotowania stawiającego na nogi po sylwestrowym świętowaniu bigosu, potrzebujemy na początku:

- 1 marchew (obieramy ze skórki i trzemy na tarce - grube oczka)

- 1 korzeń pietruszki (obieramy ze skórki i trzemy na tarce - grube oczka)

- kawałek kopru włoskiego [ inaczej fenkuł] (myjemy i kroimy w kosteczkę)

- 1 ząbek czosnku (rozgniatamy, obieramy ze skórki i kroimy w kosteczkę)

- pół czerwonej papryki (myjemy, usuwamy pestki, kroimy w kostkę)

- ok. 1/4 małej główki kapusty białej (drobno szatkujemy)

- 3 liście laurowe bio

- pół łyżeczki kminku całego bio

- ok. pół szklanki wcześniej ugotowanej fasoli mung (fasolę moczymy w zimnej wodzie przez noc, odcedzamy, zalewamy świeżą zimną wodą i gotujemy przez ok. 30 minut z 1 łyżeczką kuminu całego bio, odcedzamy)

- pół szklanki wody 

Wszystkie składniki wrzucamy do garnuszka, zagotowujemy i dodajemy:

- 2 łyżki amarantusa bio

Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem co jakiś czas mieszając. Po ok. 20 minutach, dodajemy:

- garść posiekanego koperku, oraz 

- garść odciśniętej i poszatkowanej kapusty kiszonej z marchewką DOMINIK 

Całość gotujemy dalej przez 5 minut, po czym dodajemy:

- pół szklanki passaty pomidorowej EkoWital

Gotujemy wszystko jeszcze przez około 15 minut na małym ogniu pod przykryciem co jakiś czas mieszając.





Po ugotowaniu, z bigosu wyrzucamy liście laurowe.
Porcję bigosu podajemy z 1 łyżeczką oliwy z oliwek extra virgin.





 Bigos przechowujemy w lodówce. Porcję bigosu przed podaniem podgrzewamy na małym ogniu.


SMACZNEGO 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz