niedziela, 24 stycznia 2016

Szybki obiad z bobem mrożonym w roli głównej

Bobem możemy zajadać się nie tylko w sezonie letnim, kiedy to świeży bób króluje na warzywnych bazarkach.
Poza sezonem możemy zajadać się bobem mrożonym :) który jest równie smaczny i zdrowy, co bób świeży.
Możemy w lecie zrobić własne zapasy bobu mrożonego - Rodzice często tak robią: w sezonie kupują większe ilości świeżego bobu, który wrzucają na 2 minuty do gotującej się wody, odcedzają, a kiedy bób przeschnie, porcjują, wkładają do torebek na mrożonki, a potem do zamrażarki :) Tym sposobem, w zimie możemy się cieszyć własnymi zapasami bobu :)
Ale bób mrożony możemy też kupić w niemal każdym sklepie.

Wykorzystując bób mrożony, możemy na szybko przygotować pyszny i zdrowy obiad.

Oto 2 nasze propozycje.

1. MARCHEWKOWE SPAGHETTI Z BOBEM 

Potrzebujemy:

- garść mrożonego bobu
- marchewkę
- garść posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczkę łuskanych pestek słonecznika bio
- 1 łyżeczkę bio oleju z orzechów włoskich tłoczonego na zimno
- 1 łyżeczka kuminu całego bio

Bób wrzucamy na gotującą się wodę razem z kuminem; gotujemy 10 minut, odcedzamy.
Marchewkę obieramy ze skórki i obieraczką kroimy w paski - w ten sposób otrzymamy marchewkowe spaghetti.


Pestki słonecznika mielimy w młynku.
W miseczce łączymy wszystkie składniki: ugotowany bób, marchewkowe spaghetti, natkę pietruszki, zmielone pestki i olej, mieszamy i gotowe :)






2. SAŁATKA Z BOBEM I PAPRYKĄ 

Potrzebujemy:

- kawałek papryki czerwonej
- garść bobu mrożonego
- 1 łyżeczka suszonego majeranku bio
- 1 łyżeczka bio oliwy z oliwek extra virgin
- garść posiekanej natki pietruszki
- garść świeżych orzechów laskowych

Bób wrzucamy na gotującą się wodę z majerankiem, gotujemy 10 minut, odcedzamy.
Paprykę kroimy w słupki.
Orzechy rozłupujemy, obieramy ze skorupek i mielimy w młynku lub rozdrabniaczu.
W miseczce łączymy wszystkie składniki: ugotowany bób, paprykę, orzechy, natkę pietruszki, oraz oliwę - mieszamy i gotowe :)






SMACZNEGO 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz