Poza sezonem możemy zajadać się bobem mrożonym :) który jest równie smaczny i zdrowy, co bób świeży.
Możemy w lecie zrobić własne zapasy bobu mrożonego - Rodzice często tak robią: w sezonie kupują większe ilości świeżego bobu, który wrzucają na 2 minuty do gotującej się wody, odcedzają, a kiedy bób przeschnie, porcjują, wkładają do torebek na mrożonki, a potem do zamrażarki :) Tym sposobem, w zimie możemy się cieszyć własnymi zapasami bobu :)
Ale bób mrożony możemy też kupić w niemal każdym sklepie.
Wykorzystując bób mrożony, możemy na szybko przygotować pyszny i zdrowy obiad.
Oto 2 nasze propozycje.
1. MARCHEWKOWE SPAGHETTI Z BOBEM
Potrzebujemy:
- garść mrożonego bobu
- marchewkę
- garść posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczkę łuskanych pestek słonecznika bio
- 1 łyżeczkę bio oleju z orzechów włoskich tłoczonego na zimno
- 1 łyżeczka kuminu całego bio
Bób wrzucamy na gotującą się wodę razem z kuminem; gotujemy 10 minut, odcedzamy.
Marchewkę obieramy ze skórki i obieraczką kroimy w paski - w ten sposób otrzymamy marchewkowe spaghetti.
Pestki słonecznika mielimy w młynku.
W miseczce łączymy wszystkie składniki: ugotowany bób, marchewkowe spaghetti, natkę pietruszki, zmielone pestki i olej, mieszamy i gotowe :)
2. SAŁATKA Z BOBEM I PAPRYKĄ
Potrzebujemy:
- kawałek papryki czerwonej
- garść bobu mrożonego
- 1 łyżeczka suszonego majeranku bio
- 1 łyżeczka bio oliwy z oliwek extra virgin
- garść posiekanej natki pietruszki
- garść świeżych orzechów laskowych
Bób wrzucamy na gotującą się wodę z majerankiem, gotujemy 10 minut, odcedzamy.
Paprykę kroimy w słupki.
Orzechy rozłupujemy, obieramy ze skorupek i mielimy w młynku lub rozdrabniaczu.
W miseczce łączymy wszystkie składniki: ugotowany bób, paprykę, orzechy, natkę pietruszki, oraz oliwę - mieszamy i gotowe :)
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz