Zaczynamy od przepysznej zapiekanki z fasolą mung :)
Do jej przygotowania potrzebujemy:
- 2 szklanki ugotowanej fasoli mung bio (fasolę moczymy w zimnej wodzie przez noc, odcedzamy, zalewamy świeżą zimną wodą i gotujemy przez ok. 30 minut z 1 łyżeczką kuminu całego bio, odcedzamy)
- 1 marchew bio (obieramy ze skórki, trzemy na tarce - grube oczka)
- 1 papryka czerwona bio (myjemy, usuwamy pestki, kroimy w drobne kawałeczki)
- 1 szklanka passaty pomidorowej bio EkoWital
- 1 łyżeczka mielonej kurkumy bio
- szczypta mielonego cynamonu bio
- pół łyżeczki tymianku suszonego bio
- pół łyżeczki czarnuszki bio
- 1 ząbek czosnku (rozgniatamy, obieramy ze skórki i drobno siekamy)
- 5 łyżek płatków owsianych bezglutenowych Jumbo
Ugotowaną fasolę rozgniatamy tłuczkiem i dodajemy do niej resztę składników, dokładnie mieszamy i tak przygotowaną masę wstawiamy na noc pod przykryciem do lodówki.
Następnie, masę przekładamy do porcelanowych foremek do pieczenia ...
Zapiekankę przechowujemy w lodówce. Porcję zapiekanki przed podaniem wyjmujemy na jakieś pół godziny wcześniej z lodówki, aby ogrzała się w temperaturze pokojowej.
SMACZNEGO
przecież pies nie powinien jeśc fasoli!
OdpowiedzUsuńmoże i powinien
Usuńwięcej na temat fasoli w diecie czworonoga pisaliśmy już wielokrotnie, na przykład:
http://bitepsiak.blogspot.com/2015/09/pomys-na-obiad-jednogarnkowy-fasola.html,
http://bitepsiak.blogspot.com/2014/06/samce-w-kuchni-czyli-tata-gotuje-dla_29.html,
http://bitepsiak.blogspot.com/2014/01/ciasteczkakotleciki-z-czarnej-fasoli.html, oraz
http://bitepsiak.blogspot.com/2013/08/fasola-biaa-w-domowym-sosie-pomidorowo.html