Inspiracją dla wiosennego bigosu przepisu Taty była młoda kapusta :) którą uwielbiam w formie surowej jak i gotowanej. W naszym wiosennym bigosie znalazł się też wiosenny pomidorek malinowy i wiosenny koperek :)
Najpierw przygotowujemy SOCZEWICĘ:
Soczewicę czerwoną bio (4 łyżki) wrzucamy na gotującą się wodę, gotujemy 20 minut, odcedzamy i odstawiamy.
Następnie przygotowujemy BIGOS:
Potrzebujemy:
- pomidor malinowy (myjemy, usuwamy głąbka, kroimy w drobne kawałki)
- pół główki młodej kapusty (myjemy i drobno szatkujemy)
- marchew (1 sztuka, obieramy ze skórki i trzemy na tarce - małe oczka)
- koperek (garść świeżego koperku wymytego, osuszonego i posiekanego)
Wszystkie składniki wrzucamy do garnka, zalewamy zimną wodą (pół szklanki), zagotowujemy i gotujemy 15 minut pod przykryciem.
Do ugotowanego bigosu dodajemy ugotowaną soczewicę, mieszamy i gotowe :) Nasz wiosenny bigos z czerwoną soczewicą jest gotowy:)
Bigos przechowujemy w lodówce. Przed podaniem, porcję bigosu podgrzewamy i podajemy z oliwą z oliwek extra virgin (1 łyżeczka).
SMACZNEGO !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz