niedziela, 17 maja 2015

Wegański wiosenny bigos z czerwoną soczewicą

Wiosna w pełni :) Temperatura może nas nie rozpieszcza, ale na bazarach warzywnych można już znaleźć wszystkie wiosenne warzywno-owocowe przysmaki :)

Inspiracją  dla wiosennego bigosu przepisu Taty była młoda kapusta :) którą uwielbiam w formie surowej jak i gotowanej. W naszym wiosennym bigosie znalazł się też wiosenny pomidorek malinowy i wiosenny koperek :)

Najpierw przygotowujemy SOCZEWICĘ:

Soczewicę czerwoną bio (4 łyżki) wrzucamy na gotującą się wodę, gotujemy 20 minut, odcedzamy i odstawiamy.

Następnie przygotowujemy BIGOS:

Potrzebujemy:
- pomidor malinowy (myjemy, usuwamy głąbka, kroimy w drobne kawałki)
- pół główki młodej kapusty (myjemy i drobno szatkujemy)
- marchew (1 sztuka, obieramy ze skórki i trzemy na tarce - małe oczka)
- koperek (garść świeżego koperku wymytego, osuszonego i posiekanego)

Wszystkie składniki wrzucamy do garnka, zalewamy zimną wodą (pół szklanki), zagotowujemy i gotujemy 15 minut pod przykryciem.

Do ugotowanego bigosu dodajemy ugotowaną soczewicę, mieszamy i gotowe :) Nasz wiosenny bigos z czerwoną soczewicą jest gotowy:)






Bigos przechowujemy w lodówce. Przed podaniem, porcję bigosu podgrzewamy i podajemy z oliwą z oliwek extra virgin (1 łyżeczka). 






SMACZNEGO !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz