Do przygotowania naleśników potrzebujemy:
- sałaty rzymskiej - liście tej sałaty będą naszymi naleśnikami, oraz
- pasty - tym razem jest to pasta z fasoli białej i papryki, którą będziemy nadziewać nasze naleśniki :)
PASTA FASOLOWO - PAPRYKOWA:
Potrzebujemy:
- fasola biała (moczymy przez noc w zimnej, odcedzamy, zalewamy zimną wodą, zagotowujemy i gotujemy 60 minut, po czym odcedzamy) - my wykorzystaliśmy ok. 4 garści ugotowanej fasoli
- papryka czerwona (wymyta, wypestkowana) - my wykorzystaliśmy pół papryki czerwonej
- oliwa z oliwek extra virgin - 1 łyżka
- garść ziarenek czarnuszki (prażymy na suchej patelni)
Ugotowaną fasolę blendujemy z papryką i oliwą z oliwek, dodajemy uprażoną czarnuszkę, mieszamy i pastę mamy gotową :)
Tak przygotowana pastę przechowujemy w lodówce.
Porcją pasty nadziewamy naleśnika, czyli liścia sałaty rzymskiej:
liścia myjemy, osuszamy, odcinamy końcówkę (twardy głąbek); pastę nakładamy wzdłuż liścia sałaty (rdzenia), po czym zwijamy w rulon.Możemy też cieniutko pastę rozsmarować na całym liściu i zwinąć go w rulon wzdłuż rdzenia.
Tak przygotowanego naleśnika kroimy na mniejsze kawałki (w poprzek liścia) i gotowe :)
SMACZNEGO !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz