niedziela, 28 stycznia 2018

HARIRA - marokańska zupa w wersji wegańskiej

Kulinarna podróż do Maroka, za sprawą pysznej, pożywnej i rozgrzewającej zupy o nazwie harira :) 
Ponieważ główną rolę w tej zupie odgrywają pomidory i strączki, oczywistym jest, że harira klasyfikuje się w czołówce moich ulubionych zup :) 


HARIRA - marokańska zupa w wersji wegańskiej 


Składniki wykorzystane na początku gotowania:


- 1 marchewka organiczna (obrana ze skórki, pokrojona w kostkę)

- 2 plastry imbiru (obrane ze skórki, drobno posiekane)

- 1 ząbek czosnku (obrany ze skórki, drobno posiekany)


Wszystko ląduje w garnku, dodajemy zimną wodę ok. 200 ml (filiżanka), zagotowujemy i dodajemy:


- pół filiżanki organicznej soczewicy czerwonej


Gotujemy przez 10 minut pod przykryciem na małym ogniu. Po tym czasie, dodajemy:


- 1 filiżankę przecieru pomidorowego bez soli i bez konserwantów Podravka 

- szczyptę organicznego cynamonu mielonego 

- pół łyżeczki organicznej papryki wędzonej słodkiej zmielonej

- pół łyżeczki organicznej kolendry mielonej 

- 1 łyżeczkę organicznej przyprawy pomidorowo-bazyliowej z czosnkiem niedźwiedzim Dary Natury

- pół łyżeczki organicznej kurkumy mielonej 


Kiedy zawartość garnka znowu zacznie się gotować, dodajemy:


- 1 filiżankę wcześniej ugotowanej organicznej ciecierzycy (cieciorkę moczymy przez noc w zimnej wodzie, odcedzamy, zalewamy świeżą zimną wodą, zagotowujemy i gotujemy 60 min., odcedzamy)


Gotujemy wszystko przez 10 minut pod przykryciem na małym ogniu.
Gotowe : )








Kiedy zupa wystygnie, przechowujemy ją w lodówce.
Porcję zupy przed podaniem podgrzewamy na małym ogniu, zajadamy z 1 łyżeczką organicznej oliwy z oliwek extra virgin, lub 1 łyżeczką organicznego oleju kokosowego.








SMACZNEGO 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz